Pentagon laat vrouwen vechten

Het Amerikaanse Pentagon laat vrouwen in de strijdkrachten voortaan toe tot duizenden posities die vroeger voor mannen gereserveerd waren omdat ze potentieel met gevechtssituaties te maken krijgen.

  • CC Expert Infantry Tot voor kort werden vrouwen in het Amerikaanse leger enkel toegelaten tot functies die vroeger achter de frontlinie werden uitgeoefend. CC Expert Infantry

De beslissing is nodig om vrouwen meer kansen te geven op promotie, en is een logisch gevolg van het veranderende karakter van oorlogvoering. “Er zijn geen frontlinies meer”, zegt Kelly Hasselman, kapitein in het leger. “Vroeger had je duidelijk een frontlinie en achterliggende linie. Nu zijn de gevechten asymmetrisch geworden. Iedereen kan op elk moment in gevaar zijn.”

Vrouwen kunnen voortaan aan de slag in veertienduizend functies zoals terreinchirurg, sergeant inlichtingen en tankmecanicien, die tot nog toe exclusief voor mannen beschikbaar waren. Ongeveer 30 procent van de functies binnen de strijdkrachten blijft momenteel nog verboden voor vrouwen, maar het Pentagon denkt nog verder na of het ook directe gevechtsfuncties moet openstellen.

Irak en Afghanistan

Nu al dienen ongeveer 255.000 vrouwelijke soldaten in Irak en Afghanistan. Volgens het Pentagon zijn in die oorlogen al 144 vrouwen omgekomen en 853 vrouwelijke soldaten gewond geraakt.

“De vraag is of er in de praktijk veel verschil zal zijn, nu de VS zich eind volgend jaar willen terugtrekken uit Afghanistan”, zegt Philip Ewing van Military.com. “Het is dus nog te zien hoeveel vrouwen in de frontlinie zullen terechtkomen. Maar veel vrouwen willen carrière maken tijdens hun dienst, en velen onder hen zullen blij zijn met dit nieuws.”

Carrière

Het Pentagon verklaart dat het zich engageert om alle obstakels voor de carrière van vrouwen in de strijdkrachten weg te nemen. De mogelijkheid om op het terrein in gevechtsfuncties te dienen, is daarvoor cruciaal, zeggen de vrouwen zelf.

“Het is moeilijker om ernstig genomen worden door je ondergeschikten, zeker als zij wel al gediend hebben in die functies”, zegt sergeant Amanda Rubio. “Ze stellen je competentie in vraag.”

Het Pentagon wil de nieuwe regeling binnen zes maanden evalueren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift