Pentagon verandert geweer van schouder in Afghanistan

Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt aan een nieuwe strategie voor Afghanistan die de neerwaartse spiraal in dat land moet doorbreken. Centraal staan daarbij onderhandelingen met talibanleiders die hun banden met al-Qaida willen doorknippen.
De strategie krijgt nu langzaam vorm, maar het is waarschijnlijk pas de volgende Amerikaanse president  - Barack Obama of John McCain – die over de uitgewerkte versie zal moeten beslissen. De nieuwe chef van het Central Command, generaal David Petraeus, heeft een Joint Strategic Assessment Team aan het werk gezet dat binnen ongeveer 100 dagen een nieuwe aanpak voor Afghanistan klaar moet hebben. Het Central Command van het Amerikaanse leger is verantwoordelijk voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Volgens de Washington Post heeft Petraeus de werkgroep gevraagd zich op twee thema’s te concentreren: de verzoening van taliban-opstandelingen in Afghanistan en Pakistan op initiatief van de plaatselijke regering, en het uitspelen van diplomatieke en economische initiatieven in naburige landen die invloed hebben op het conflict. Pakistan staat ook in dat tweede luik centraal. De VS moeten erin slagen Pakistan gerust te stellen dat zijn veiligheid gewaarborgd blijft, vooral ten opzichte van zijn erfvijand India dat sinds de val van het Afghaanse talibanregime in 2001 een grotere rol is gaan spelen in Afghanistan. Daartoe zouden de permanente leden van de Veiligheidsraad, eventueel samen met de NAVO en Saoedi-Arabië, een contactgroep kunnen opzetten die de dialoog tussen India en Pakistan en tussen Pakistan en Afghanistan bevordert.

Onderscheid tussen al-Qaida en lokale islamisten


Experts zeggen dat de taliban en hun bondgenoten pas onder controle kunnen worden gebracht als ze niet langer hun gang kunnen gaan in de grensstreek met Pakistan, waar etnisch nauw verwante groepen leven. In de werkgroep van Petreus zetelen experts die de VS aanraden een onderscheid te maken tussen groepen als al-Qaida, die de VS rechtstreeks bedreigen, en islamistische bewegingen met lokale of regionale doelstellingen. De VS moeten bereid zijn met de laatste categorie te praten. Een overeenkomst met dergelijke groepen zou volgens de experts meteen een strategische nederlaag voor al-Qaida zijn.  
Elementen van de nieuwe strategie worden blijkbaar nu al uitgetest. In september ontving de Saoedische koning Abdullah naar verluidt vertegenwoordigers van de regering-Karzai, voormalige talibanleiders en andere Afghanen met banden met de verzetsbeweging voor een geheime verkennende vergadering van vier dagen. Washington zou geen rol hebben gespeeld in de bijeenkomst, maar minister van Defensie Robert Gates verklaarde wel dat hij achter gesprekken met talibanleiders staat die geen banden meer willen met al-Qaida. Vroeg of laat moet dat er volgen Gates toch van komen.
Ook Petraeus zit op die lijn. Als bevelhebber van de buitenlandse troepen in Irak slaagde hij erin het geweld in te dammen door samen te werken met Soennitische rebellen die braken met al-Qaida. “Ik denk dat je je moet verzoenen met zoveel mogelijk van je vijanden”, verklaarde hij vorige week.

Neerwaarste spiraal


In Washington bestaat er al een grote consensus over dat de huidige aanpak in Afghanistan niet werkt. Volgens een in de New York Times uitgelekte ontwerpversie van de National Intelligence Estimate (NIE), een gemeenschappelijke inschatting door alle zestien Amerikaanse inlichtingendiensten, bevindt de veiligheidsituatie in Afghanistan zich in een “neerwaartse spiraal”. Corruptie tiert welig in de regering van president Hamid Karzai; de toenemende drugshandel is goed voor de helft van de Afghaanse economie en dit jaar kwamen bij de steeds meer geavanceerde aanvallen van talibaneenheden een recordaantal buitenlandse soldaten om.
De Britse bevelhebber in Afghanistan, Mark Carleton-Smith, liet zich tegenover de Sunday Times ontvallen dat hij niet gelooft dat de oorlog in Afghanistan gewonnen kan worden.
Voorlopig is er in het Witte Huis van een koerwijziging nog geen sprake. President George W. Bush is van plan voor het einde van zijn ambtstijd nog 8.000 bijkomende soldaten naar Afghanistan te sturen. Zowel Obama en McCain hebben ook al verklaard dat ze willen dat de VS en de NAVO hun troepensterkte in Afghanistan opdrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.