Pentagon wil nieuwe kernproeven

Robert Gates, de Amerikaanse minister van Defensie, pleit voor nieuwe kernproeven om de voorsprong van de Verenigde Staten in de nucleaire wapenwedloop te behouden.
Het Amerikaanse Congres ligt al jaren overhoop met de regering-Bush over de “Reliable Replacement Warhead”, de volgende generatie kernkoppen. Het Congres haalde tot nog toe de bovenhand en hield de financiering van het nieuwe nucleaire programma tegen.
Dinsdag riep defensieminister Gates echter in niet mis te verstane bewoordingen op tot de snelle ontwikkeling van nieuwe kernkoppen. Gates deed zijn uitspraken tijdens een toespraak voor het Carnegie Endowment for International Peace, een denktank in Washington.
“Momenteel zijn de Verenigde Staten de enige zelfverklaarde kernmacht die niet aan de modernisering van zijn nucleaire arsenaal werkt, noch de capaciteit heeft om een nieuwe kernkop te produceren”, zei Gates. “Om het onomwonden te stellen: er is absoluut geen manier om een geloofwaardige afschrikking te vormen en het aantal wapens in onze voorraad te verminderen, zonder die modernisering door te voeren.”
Gates vreest bovendien voor de veiligheid van de voorraad kernwapens, omdat er sprake is van een “brain drain” uit de nucleaire laboratoria in de VS. Hij benadrukt dat de voorraad momenteel veilig is, maar dat de vooruitzichten op lange termijn zorgwekkend zijn.

Nieuwe deal met Rusland


Daarom moet het nucleaire wapencomplex getransformeerd moeten worden in een “minder kostelijke maar moderne onderneming die tegemoet kan komen aan de toekomstige noden van het land op het vlak van de nucleaire veiligheid”, aldus de minister.
Gates denkt dat een nieuw akkoord met Rusland daarvoor noodzakelijk is. “Ik denk dat er nood is aan een akkoord dat korter en eenvoudiger is en makkelijker aan te passen aan de noden in de wereld dan de wapenakkoorden die we de voorbije veertig jaar gezien hebben”, zei hij.
 
De Verenigde Staten beëindigden de laatste ondergrondse tests in 1992 en riepen twee jaar later een officieel moratorium uit. De uitspraken van Gates wijzen op een kantelmoment binnen Defensie, waar de roep om nieuw kernproeven steeds luider klinkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.