Persvrijheid in Ethiopië gaat opnieuw bergaf

De Ethiopische regering heeft de jongste editie van het populaire maandblad Enku in beslag genomen en de uitgever na vijf dagen cel op borgtocht vrijgelaten. Steen des aanstoots was een coververhaal over de juridische perikelen van popster Tewodros Kassahun, alias ‘Teddy Afro’, die zijn succes dankt aan zijn kritische teksten tegen het regime van premier Meles Zenawi.
De Ethiopische regering heeft de jongste editie van het populaire maandblad Enku in beslag genomen en de uitgever na vijf dagen cel op borgtocht vrijgelaten. Steen des aanstoots was een coververhaal over de juridische perikelen van popster Tewodros Kassahun, alias ‘Teddy Afro’, die zijn succes dankt aan zijn kritische teksten tegen het regime van premier Meles Zenawi.

Het incident heeft Ethiopië weer bovenaan de lijst geplaatst van organisaties die waken over de persvrijheid in de wereld. Het Franse Reporters Zonder Grenzen dreigt ermee president Zenawi weer op de lijst van “perspredatoren” te plaatsen. Zenawi belandde eerder op de lijst omwille van een massale actie tegen journalisten in de aanloop naar de verkiezingen van 2005.

Het coververhaal ging over het proces tegen Kassahun, die op 23 april voor de rechter zijn onschuld bepleitte in een zaak over een verkeersongeluk met vluchtmisdrijf in 2006. Het maandblad liet onder meer zijn advocaat aan het woord en enkele fans van ‘Teddy Afro’. De fans, vooral tieners, waren tijdens het proces massaal op straat gekomen om te protesteren, wat niet vaak gebeurd in de streng gecontroleerde Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Een gelijkaardig spontaan protest brak uit op 4 mei uit in het atletiekstadium van Addis Abeba, waar 35.000 fans spontaan “Free Teddy” begonnen te zingen toen de Ethiopische atleet Kennisa Bekele de 5000 meter won op de zestiende Afrikaanse atletiekkampioenschappen.

Politieke impact



“Wat in andere landen gewoon een verhaal voor de roddelpers zou zijn, heeft in Ethiopië verstrekkende politieke implicaties”, zegt Razak Adam, een Ethiopische ontwikkelingswerker in Nairobi. “Het gaat hier niet alleen over de persvrijheid, maar zegt veel over de onderliggende spanningen die de Ethiopische samenleving verdelen.”

Kassahun neemt in zijn muziek de etnische en religieuze tegenstellingen in Ethiopië scherp op de korrel. Zijn hit uit 2005, Yasteseryal (“Verlossing”) werd door oppositiepartijen als campagnelied gebruikt op meetings tegen de regering van premier Meles Zenawi. De videoclip bij het lied toont beelden van de opeenvolgende leiders van Ethiopië - van keizer Haile Selassie tot de marxistisch-leninistische junta en de huidige machthebbers - met de boodschap dat regimes komen en gaan maar dat de mensen blijven lijden.

Zenawi won uiteindelijk de verkiezingen, maar internationale waarnemers hadden vraagtekens bij het resultaat. Sindsdien is de muziek van Teddy Afro verboden op alle staatszenders.

Censuur



De uitgever en vice-hoofdredacteur van het tijdschrift Enku, Alemayehu Mahtemework, zei niet te hebben verwacht dat hij zou worden gearresteerd en dat het tijdschrift in beslag zou worden genomen. “Sinds de derde editie van het magazine hadden we te maken met censuur. We hadden er rekening mee gehouden dat het artikel over Kassahun zou worden gecensureerd, maar niet dat alles in beslag zou worden genomen.”

De inbeslagname brengt Enku in ernstige moeilijkheden, omdat al het kapitaal zit geïnvesteerd in de 10.000 in beslag genomen exemplaren van het tijdschrift. “Het moreel is goed en we willen graag verder werken”, zegt Mahtemework, “maar door de inbeslagname zijn onze handen gebonden.”

“Het gebrek aan persvrijheid in Ethiopië is een verhaal dat in Afrika vaak over het hoofd wordt gezien”, zegt Serkalem Fasil, een journaliste die in 2005 samen met haar broer, echtgenoot en een tiental collega’s in de gevangenis belandde omwille van kritische berichtgeving. Ze kwam pas anderhalf jaar later vrij, na in gevangenis te zijn bevallen van een zoontje. De drie kranten van haar uitgeversgroep moesten de deuren sluiten en de regering wil haar geen vergunning geven voor een nieuwe krant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.