Peru draait Chávez-aanhangers de cel in

De Peruaanse antiterreurpolitie heeft de plaatselijke afdeling van de Coordinadora Continental Bolivariana (CCB-CP) ontmanteld. De organisatie, die sterk aanleunt bij de Venezolaanse president Chávez, heeft banden met de Colombiaanse FARC-rebellen, zegt Lima. “We zijn slachtoffers van een heksenjacht tegen links en de oppositie”, repliceert de CCB-CP.
De Nationale Directie tegen het Terrorisme (Dircote) arresteerde op 29 februari zeven personen die in Quito het tweede congres van de Coordinadora Continental Bolivariana (CCB)  hadden bijgewoond. De CCB is een koepel van verenigingen die sterk aanleunen bij de Venezolaanse president Hugo Chávez. Chávez noemt zijn ideologie het bolivarisme, naar de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar, die in de 19de eeuw aan de basis lag van het ontstaan van Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia.
De rechter liet de zeven CCB-leden opsluiten. Volgens de Dircote was het hoofd van de Peruaanse CCB-delegatie, Roque Gonzales La Rosa, vroeger lid van de Revolutionaire Beweging Tupac Amaru (MRTA) in Peru. In 1995 maakte hij deel uit van het MRTA-commando dat de Boliviaanse politicus en zakenman Samuel Doria Medina ontvoerde.

Legaal


“Dat klopt”, zegt Roque Gonzales La Rosa aan IPS. “Ik kreeg elf jaar cel voor de zaak-Doria Medina en zat negen jaar achter de tralies. In 2005 kwam ik vrij en sindsdien teken ik elke maand een register en sta ik onder politiebewaking. Maar nu maak ik geen deel meer uit van de MRTA, ik hou me nu bezig met legale politieke activiteiten. Al wie vroeger deelnam aan de interne oorlog in Peru, heeft het recht om aan politiek te doen. Ik kan toch niet vervolgd worden voor mijn ideeën. Ik ben een links politicus. De CCB-CP is geen terreurorganisatie. Het klopt ook dat sommige anderen eveneens in de cel zaten voor hun MRTA-lidmaatschap, maar ook zij zijn nu weer vrije burgers.”
Volgens de Peruaanse regering gebruikt de verdwenen MRTA de CCB-CP als dekmantel om terug te keren en heeft Gonzales La Rosa banden met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. “Die beweringen missen elke grond”, zegt Gonzales La Rosa. “Ze hebben bewijzen gefabriceerd om ons verdacht te maken. We zijn slachtoffers van een heksenjacht tegen links en de oppositie.”

Schaduwoperatie


Een bron van de Peruaanse politie toonde IPS foto’s van een schaduwoperatie in 2006 in Lima. Daarop is Gonzales La Rosa te zien met de Dominicaanse journalist Narciso Isa Conde. Op andere foto’s, uit 2007, is Isa Conde in FARC-uniform te zien op een vergadering met FARC-commandant “Iván Márquez”. “Isa Conde is een propagandist van de FARC en dus lid van het internationale terrorisme, en iedereen die zijn instructies volgt is dat ook”, zegt de Dircote-bron.
Gonzáles La Rosa zegt dat de Isa Conde’s ontmoeting met de FARC van journalistieke aard was en het resultaat via verschillende media te zien was. “Dat iemand de FARC ontmoet, maakt hem nog niet tot terrorist.”
De regering van Alan García richt het vizier ook op andere groepen die ze van Chávez-sympathieën verdenkt. Het parlement richtte een commissie op die de financiering van de Casas del Alba moet onderzoeken. Het ALBA, of Bolivariaans Alternatief voor de Volkeren van Ons Amerika, ontstond op initiatief van Chávez als alternatief voor de Vrijhandelszone van de Amerika’s die Washington wilde oprichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.