Peru: Fruit en koffie boven koper

Drie gemeenschappen in het noorden van Peru hebben zich zondag 16 september in een volksraadpleging uitgesproken tegen het geplande Rio Blanco mijnbouwproject van het Brits-Chinese consortium Monterrico Metals en haar Peruaans dochterbedrijf Minera Majaz.
Niet minder dan 95% van de 18.000 deelnemers aan de volksraadpleging bracht een nee-stem uit tegen de ontplooiing van mijnactiviteiten in de regio. Zo’n 60% van de kiesgerechtigde inwoners had er een urenlange wandeling voor over om in de stadscentra te komen stemmen. Met deze raadpleging hopen de gemeenschappen Ayabaca, Pacaipampa en Carmen de la Frontera opnieuw de dialoog met de nationale regering op gang te krijgen over de illegale aanwezigheid van Minera Majaz.
Het Brits-Chinese Monterrico Metals wil koste wat het kost haar geplande kopermijnproject Río Blanco doorduwen en zo de uitbouw van een groots mijndistrict lanceren. De lokale bevolking vreest dat het geplande project niet alleen hun dagelijkse landbouwactiviteiten bedreigt, maar ook de biodiversiteit van de hele regio, waar organische koffie voor de Europese markt en fruit voor de Peruaanse markt geproduceerd wordt. De kopermijn, gelegen in de nevelwouden en páramos, koude hooglanden, in het Hoge Amazonegebied, zou het brongebied van vele rivieren beïnvloeden, waar onder andere de Amazone ontspringt. Het unieke maar kwetsbare ecosysteem voorziet Noord-Peru van water en huisvest bedreigde diersoorten zoals de brilbeer en de Andestapir.
De illegale aanwezigheid van het mijnbedrijf veroorzaakte een ernstig conflict in de regio. Minera Majaz startte de exploratie zonder de toestemming van de lokale gemeenschappen en schendt hiermee nationale en internationale rechtsregels. De massale protesten van de lokale bevolking worden niet gehoord maar brutaal onderdrukt, met twee doden en vele gewonden tot gevolg. Met de volksraadpleging hopen de lokale gemeenschappen op een vreedzame oplossing voor het conflict.
De recente prijzenboom in de metaalsector zorgt voor een nieuwe wedloop om zo snel mogelijk concessies te verwerven van de resterende mineralen- en metalenbronnen wereldwijd. Het is weinig waarschijnlijk dat, onder de huidige voorwaarden, de geplande projecten voor duurzame ontwikkeling zullen zorgen. Het resultaat van de volksraadpleging is vergelijkbaar met de uitslag van een vergelijkbare raadpleging in Tambogrande, een paar honderd kilometer verwijderd van de huidige conflictzone. De massale media-aandacht die de raadpleging kreeg, wijst erop dat het debat heel actueel is.
Meer informatie op:
www.consultavecinal.org
www.todosobremajaz.com
www.catapa.be
www.fian.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.