Peru graaft naar slachtoffers van Comandante Camión

In Huanta, in het zuiden van Peru, leggen de autoriteiten een massagraf bloot. Vermoedelijk bevat het de lijken van de mensen die 25 jaar geleden het slachtoffer werden van marinekapitein Álvaro Artaza, beter bekend als Comandante Camión.
Boris Ayala en familieleden van nog 49 andere vermisten volgen de opgravingen op de begraafplaats van Huanta op de voet. Ayala zoekt naar zijn vader Jaime, die journalist was, net zoals hijzelf. “Ik werd journalist om te weten te komen hoe ze mijn vader gedood hebben en waar zijn lichaam ligt, en om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen. Ik zal niet rusten voor ik de hele waarheid ken.”
De ontgraving gebeurt in opdracht van de Peruaanse justitie, die de beenderen hoopt te identificeren aan de hand van dna-analyses. In augustus 1984 werden talloze lijken gevonden in een massagraf aan de rand van Huanta. De autoriteiten zeiden toen dat ze de middelen niet hadden om de lichamen te identificeren en ze lieten de resten overbrengen naar de begraafplaats waar nu gegraven wordt.
De vermisten verdwenen in het voetbalstadion van Huanta, waar de marine een basis had geïnstalleerd onder leiding van kapitein Artaza. In die tijd voerde het leger een oorlog tegen de linkse guerrillero’s van het Lichtend Pad en van de Revolutionaire Beweging Túpac Amaru. Het conflict maakte van 1980 tot 2000 70.000 doden, volgens cijfers van de Waarheids- en Verzoeningscommissie.

Niet ontvoerd


Artaza kreeg de bijnaam Comandante Camión. Hij verdween op 6 februari 1986. Volgens het leger was hij ontvoerd. Maar de familie van Jaime Ayala zag in zijn erfgenamenregister dat hij reeds als overleden stond opgegeven op 2 februari 1986, vier dagen dus voor zijn vermeende ontvoering. “We hebben aanwijzingen dat de marine zelf Comandante Camión het land heeft uit gebracht en dat hij nu in de Verenigde Staten of Canada woont”, zegt Boris Ayala.
Jaime Ayala werkte voor de krant La República en Radio Huanta 2000. In zijn berichten maakte hij regelmatig gewag van de bloedige acties van het Lichtend Pad maar ook van het extreme geweld van de militairen tegen personen die verdacht werden van lidmaatschap van de rebellenbeweging. Ayala berichtte ook over protestacties van familieleden van vermisten.
Volgens een latere getuigenis van een voormalige militair aan de Verzoenings- en Waarheidscommissie heeft Artaza Ayala zelf gefolterd en werd de journalist vervolgens vermoord.

Klacht van tafel geveegd


Op 2 augustus 1984 besloot Jaime Ayala op te zoek te gaan naar Comandante Camión. “Mijn vader vernam dat een marinepatrouille de dag voordien het huis van zijn moeder was binnengegaan en dat ze haar en zijn broers geslagen hadden, zonder enige reden”, vertelt Boris Ayala. “Ze bedreigden mijn grootmoeder met een wapen en waarschuwden haar dat ze niet mocht aanklagen wat er gebeurd was.”
Jaime Ayala ging toch klacht indienen, samen met de directeur van Radio Huanta 2000, Carlos Paz, maar de politie stuurde hen wandelen. Daarop gingen ze naar het voetbalstadion. “Ze wilden Comandante Camión spreken maar ze lieten alleen mijn vader binnen. Carlos Paz bleef op hem wachten aan de deur. Mijn vader kwam niet meer naar buiten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.