Peru opent doos van Pandora met fiscale regionalisering

Kunnen de Peruaanse regio’s zelf belastingen beginnen te heffen? Zelf zijn ze ervoor en ook de regering in Lima heeft er wel oren naar, maar experts vrezen dat alleen een handvol rijke gebieden er wel bij zal varen. De Peruaanse regio’s hopen door de hervorming meer middelen te krijgen en daar vrijer over te kunnen beschikken. Vooral de streken waar aan exportlandbouw en mijnbouw wordt gedaan, zouden er wel bij varen.

De Peruaanse president Alan García hoopt dat de fiscale decentralisatie tot regionale fusies zal leiden. Dat zou grotere investeringsprojecten mogelijk maken. Zijn minister van Economie, Luis Carranza, zegt dat er over drie maanden een concreet plan voor de fiscale regionalisering klaar kan zijn. Eind deze maand beginnen er vergaderingen die de inbreng van de regio’s in de uitwerking van dat plan moeten garanderen.

Experts geven toe dat een zekere fiscale autonomie plaatselijke besturen meer beslissingsmacht zou geven over investeringen, zodat die beter op de regionaal uiteenlopende noden kunnen worden gericht. Maar het grote gevaar is dat arme regio’s er bekaaid zullen afkomen. Volgens een studie van Inde Consultores, een niet-gouvernementeel adviesbureau, zouden maar zes van de 26 regio’s netto meer geld binnenkrijgen. Het gaat om Lima, Callao, Arequipa, La Libertad, Pasco en Ica, de gebieden waar het zwaartepunt van de Peruaanse industrie en landbouw ligt.

Mijnbouw boven



Peru worstelt al met de ongelijke verdeling van een andere bron van openbare inkomsten. Een heffing op de activiteiten van mijnbouwmaatschappijen wordt alleen verdeeld onder de plaatsen waar die ondernemingen gevestigd zijn. Volgens een onderzoek van het niet-gouvernementele Propuesta Ciudadana gaat meer dan 60 procent van de Peruaanse investeringen, waarvan de middelen vooral uit die heffing komen, daardoor naar vijf regio’s: Áncash, Tacna, Cusco, Cajamarca en Moquegua. Binnen die streken zijn het dan weer enkele provincies die het leeuwendeel van de middelen opstrijken. Volgens mijnbouwexpert Nilton Quiñones komt 45 procent van de investeringen voor Áncash terecht in Huari, één van de twintig provincies die de regio telt.
De Peruaanse president Alan García hoopt dat de fiscale decentralisatie tot regionale fusies zal leiden. Dat zou grotere investeringsprojecten mogelijk maken. Zijn minister van Economie, Luis Carranza, zegt dat er over drie maanden een concreet plan voor de fiscale regionalisering klaar kan zijn. Eind deze maand beginnen er vergaderingen die de inbreng van de regio’s in de uitwerking van dat plan moeten garanderen. Experts geven toe dat een zekere fiscale autonomie plaatselijke besturen meer beslissingsmacht zou geven over investeringen, zodat die beter op de regionaal uiteenlopende noden kunnen worden gericht. Maar het grote gevaar is dat arme regio’s er bekaaid zullen afkomen. Volgens een studie van Inde Consultores, een niet-gouvernementeel adviesbureau, zouden maar zes van de 26 regio’s netto meer geld binnenkrijgen. Het gaat om Lima, Callao, Arequipa, La Libertad, Pasco en Ica, de gebieden waar het zwaartepunt van de Peruaanse industrie en landbouw ligt. Mijnbouw boven Peru worstelt al met de ongelijke verdeling van een andere bron van openbare inkomsten. Een heffing op de activiteiten van mijnbouwmaatschappijen wordt alleen verdeeld onder de plaatsen waar die ondernemingen gevestigd zijn. Volgens een onderzoek van het niet-gouvernementele Propuesta Ciudadana gaat meer dan 60 procent van de Peruaanse investeringen, waarvan de middelen vooral uit die heffing komen, daardoor naar vijf regio’s: Áncash, Tacna, Cusco, Cajamarca en Moquegua. Binnen die streken zijn het dan weer enkele provincies die het leeuwendeel van de middelen opstrijken. Volgens mijnbouwexpert Nilton Quiñones komt 45 procent van de investeringen voor Áncash terecht in Huari, één van de twintig provincies die de regio telt. “De centrale overheid zal in een compensatie moeten voorzien voor de regio’s die hun uitgaven niet kunnen dekken met directe belastingen”, geeft Yehude Simon toe, de coördinator van de Nationale Assemblee van Regionale Besturen (ANGR). Maar hij vindt wel dat er al maar met de fiscale decentralisatie moet worden begonnen, al is het maar in een pilootregio. Maar volgens Quiñones misbruikt de regering-García regionale compensaties als politiek wapen. Het is vaak niet duidelijk waarom bepaalde regio’s een bepaald jaar goed bedeeld worden en het volgende jaar van een kale reis thuiskomen. De voormalige directeur van de Peruaanse belastingdiensten, Luis Arias Minaya, gelooft dat het verstandiger is een intermediair systeem op te zetten dat nadat de nationale overheid de belastingen heeft geïnd, de opbrengst verdeelt over de regio’s volgens hun inwoneraantal en andere sociale indicatoren.

“De centrale overheid zal in een compensatie moeten voorzien voor de regio’s die hun uitgaven niet kunnen dekken met directe belastingen”, geeft Yehude Simon toe, de coördinator van de Nationale Assemblee van Regionale Besturen (ANGR). Maar hij vindt wel dat er al maar met de fiscale decentralisatie moet worden begonnen, al is het maar in een pilootregio.

Maar volgens Quiñones misbruikt de regering-García regionale compensaties als politiek wapen. Het is vaak niet duidelijk waarom bepaalde regio’s een bepaald jaar goed bedeeld worden en het volgende jaar van een kale reis thuiskomen.

De voormalige directeur van de Peruaanse belastingdiensten, Luis Arias Minaya, gelooft dat het verstandiger is een intermediair systeem op te zetten dat nadat de nationale overheid de belastingen heeft geïnd, de opbrengst verdeelt over de regio’s volgens hun inwoneraantal en andere sociale indicatoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.