Peru ratificeert vrijhandelsverdrag met VS

Het Peruaanse parlement heeft donderdag (28 juni) met een grote meerderheid een vrijhandelsakkoord met de VS goedgekeurd. Het verdrag is het werk van de regering van huidig aftredend president Alejandro Toledo, en werd zwaar onder vuur genomen tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen eerder dit jaar. De parlementsleden van de partij van toekomstig president Alan García stemden desondanks voor.
De stemming licht een tip op van de sluier over de plannen van Alan García. García wordt op 28 juli ingezworen als nieuwe president van Peru. Zijn belangrijkste tegenstander in de verkiezingen, de linkse nationalist Ollanta Humala, had zich tijdens zijn campagne duidelijk uitgesproken tegen het vrijhandelsverdrag. García uitte ook zware kritiek, maar ontweek de vraag of hij de ratificatie van het verdrag zou tegenhouden.

Nee dus. Het verdrag kreeg in het Peruaanse parlement 79 stemmen voor. Maar 14 volksvertegenwoordigers stemden tegen en 7 onthielden zich, bij 20 afwezigen. Toledo’s beweging, Perú Posible, en de rechtse alliantie Unidad Nacional, die ook achter het verdrag staat, tellen samen maar 33 zetels. De steun van de Partido Aprista Peruano, de partij van de toekomstige president, gaf dus de doorslag.

Op 13 maart, enkele dagen voordat Toledo het vrijhandelsakkoord zou ondertekenen, dreigde García er in een verkiezingstoespraak nog mee de overeenkomst weer ongedaan te maken. “Ik suggereer mijnheer Toledo om het land te respecteren. Als hij het aandurft zijn handtekening te zetten, kan ik die makkelijk doorhalen en het akkoord ter discussie voorleggen aan het land.”

De parlementsleden van de partij van García hebben aangekondigd dat de nieuwe regering de negatieve gevolgen van het verdrag beter zal opvangen en dat ze eventueel zullen aandringen op een heronderhandeling met de VS.

Nu al heeft het parlement ingestemd met 127 miljoen euro aan compensaties die Peru de komende vijf jaar zal uitbetalen aan katoenboeren en producenten van tarwe en maïs die lijden onder de toenemende concurrentie uit de VS.

Tegenstanders van het verdrag vrezen dat de vrijhandel ten koste zal gaan van de arme bevolking in Peru. De VS hebben onder meer bepalingen laten opnemen die de bescherming van gepatenteerde geneesmiddelen uitbreidt. Volgens het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid zullen de prijzen van medicijnen daardoor stijgen. As de armen niet meer gaan verdienen of Peru meer gaat uitgeven aan sociale zekerheid of volksgezondheid, zouden daardoor 700.000 tot 900.000 mensen niet meer aan de nodige geneesmiddelen kunnen komen. Nog veel andere Peruanen zouden moeten gaan besparen op andere belangrijke uitgaven. Bijna de helft van de Peruaanse bevolking leeft in armoede.

Tegenstanders hopen dat het vrijhandelsakkoord meer tegenwind zal krijgen in het nieuwe parlement, dat na de ambtsaanvaarding van García bijeenkomt. Zeker 40 nieuwe volksvertegenwoordigers van de beweging van Humala komen uit bevolkings- of beroepsgroepen die tegen het verdrag zijn.

Ook in de VS kan er nog een kink in de kabel komen. De vrijhandelsverdragen die de Amerikaanse regering er voorlegt, stuiten steevast op veel kritiek. De Peruaanse premier Pedro Pablo Kuczynski is nu in Washington om voor een snelle ratificatie te pleiten. Hij hoopt dat die nog voor 28 juli rond kan zijn.

De vrijhandelsakkoorden die Peru en Colombia dit jaar ondertekenden met de VS, dreigen de Andesgemeenschap (Peru, Ecuador, Bolivia, Venezuela en Colombia) op te blazen. Venezuela heeft aangekondigd dat het zich omwille van die verdragen uit het handelsblok wil terugtrekken, en de Boliviaanse president Evo Morales is ook tegen vrijhandel met de VS. Morales en de Venezolaanse president Hugo Chávez willen in de eerste plaats de handel binnen Zuid-Amerika stimuleren. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.