Peru stelt driekwart Amazonegebied open voor oliebedrijven

Peruaanse indianen, milieugroepen en mensenrechtenorganisaties willen verhinderen dat oliemaatschappijen nog verder doordringen in de Peruaanse jungle. Perupetro, de openbare Peruaanse oliemaatschappij, probeert investeerders te vinden voor 11 nieuwe concessies in het Amazonegebied. Samen gaat het om een oppervlakte van 89.000 vierkante kilometer, bijna drie keer België.
Genoeg is genoeg, vinden de actievoerders. Als de nieuwe concessies worden toegekend, kan er in bijna driekwart van de Peruaanse jungle naar olie worden gezocht. De activiteiten van de oliemaatschappijen zijn nefast voor de uitzonderlijke natuurlijke rijkdom van het ongerepte gebied en voor de indianenvolken die er leven, zeggen de tegenstanders.
Directieleden van Perupetro zijn momenteel in het Amerikaanse Houston als onderdeel van een internationale rondreis om de concessies aan de man te brengen en investeerders te vinden. Perupetro biedt achttien concessies aan, waarvan er elf in het Amazonegebied liggen. De Peruaanse regering hoopt dat de investeringen groei kunnen brengen in de afgelegen en economisch achtergebleven gebieden.
De tegenstanders geloven dat de kosten veel hoger zouden uitvallen dan de baten. “Het hele proces is bovendien in strijd met Peruaanse en internationale regels in verband met de rechten van inheemse volken”, zegt Maria Ramos van de milieuorganisatie Amazon Watch. “De meeste concessies overlappen inheemse gebieden en beschermde gebieden waar mensen in zelfgekozen isolatie leven.”

Zware vervuiling


Peruaanse actievoerders zeggen dat de indianen in de omstreden gebieden geen immuniteit bezitten tegen een reeks ziekten die mensen van buitenaf meebrengen. Ze geloven ook dat de indianenculturen ten dode zijn opgeschreven als de oliemaatschappijen hun gang kunnen gaan. Junglegebieden waar al langer naar olie wordt gezocht, worden doorsneden door wegen en hebben te lijden onder zware vervuiling.
De vertegenwoordigers van de indianenvolken die meegereisd zijn naar Houston, waarschuwen potentiële investeerders dat Perupetro in geen enkele van de concessies al toestemming heeft van alle betrokken gemeenschappen om naar olie te gaan zoeken. Dat maakt investeringen riskant, want zonder het groene licht van de plaatselijke bewoners is de exploitatie van olievoorraden illegaal.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift