Peru trekt vergunning mijnbouwbedrijf in

De Peruaanse president Alan García heeft gisteren bevestigd dat de vergunning van mijnbouw-metallurgisch bedrijf Doe Run om een grote smelterij te beheren, is ingetrokken. Het bedrijf wist niet op tijd financiering te verkrijgen om en doorstart te maken en een sanering van het milieu af te ronden.
La Oroya, waar de smelterij gevestigd is, is een van de meest vervuilde steden in de wereld.

Dinsdag had het Doe Run, een bedrijf uit het Amerikaanse Missouri, klaar moeten zijn met een sanering van het milieu en de smelterij opnieuw in bedrijf moeten stellen, nadat een jaar eerder een faillissement was aangevraagd.

In La Oroya, dat op 3300 meter boven zeeniveau in de provincie Junín in de Andes ligt, protesteren de werknemers van de smelterij nog steeds tegen het verlies van hun baan. Andere inwoners van de stad protesteren dan weer tegen de smelterij. De giftige rook van de smelterij, die onder meer zwaveldioxide, cadmium en lood bevat, veroorzaakt gezondheidsproblemen, zeggen ze.  

Volgens de minister van Arbeid werken er bij het bedrijf meer dan 3000 mensen. Daarvan werken er 2500 bij het smelterijcomplex. De rest werkt in de kopermijn Cobriza.

“De regering moet rekening houden met de economie in La Oroya”, zegt José De Echave, econoom van CooperAcción, een plaatselijke organisatie voor sociale ontwikkeling. “Het gaat niet alleen om de werkgelegenheid voor de 3000 werknemers van het bedrijf, maar ook om inwoners die afhankelijk zijn van andere activiteiten die de smelterij met zich meebrengt.”

Uitstel



In september 2009 kreeg Doe Run tien maanden om nieuwe financiering te vinden en mee te doen aan een saneringsprogramma dat al jaren uitgesteld was.
 
Tot die sanering behoorde een upgrade van een zwavelzuurfabriek voor het kopercircuit, volgens experts de belangrijkste stap in het verminderen van de vervuiling.

De fabriek valt onder het milieuverbeteringsprogramma PAMA, een programma waar Doe Run al jaren niet aan meewerkt. Het bedrijf kreeg sinds 1997, toen de vergunning voor de smelterij werd versterkt, vier keer uitstel.

Onder PAMA zou het bedrijf tussen 140 en 150 miljoen dollar moeten investeren. Het bedrijf heeft nog voor 120 miljoen dollar aan onbetaalde rekeningen van leveranciers liggen.

Volgens De Echave heeft Doe Run nog de mogelijkheid om een zaak aan te spannen tegen de Peruaanse regering bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (Icsid), onder verwijzing naar het vrijhandelsakkoord dat Peru en de Verenigde Staten tekenden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.