Peru verdeeld naar tweede ronde presidentsverkiezingen

Op 5 juni vindt de tweede ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen plaats. De links-nationalistische Ollanta Humala neemt het daarin op tegen de rechts-liberale Keiko Fujimori, de dochter van voormalig dictator Alberto Fujimori. Humala kwam op 10 april als duidelijke winnaar uit de bus met 31,7 procent van de stemmen. Fujimori volgt met 23,5 procent.

  • littonoma Voorstanders van Ollanta Humala, in de straten van Parijs littonoma

Met Humala en Fujimori staan in de tweede ronde twee politieke projecten lijnrecht tegenover mekaar. Parlementslid Keiko Fujimori (35) voerde voornamelijk campagne rond de eis om haar vader vrij te laten, die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit voor mensenrechtenschendingen tijdens de Peruaanse Burgeroorlog (1980-2000). Toch wordt Fujimori senior door heel wat Peruanen nog steeds op handen gedragen als de man die begin jaren negentig stabiliteit bracht in Peru. Hij lag aan de basis van de spectaculaire economische groei van Peru en kreeg de communistisch-terroristische organisatie Lichtend Pad klein.

Fujimori staat voor continuïteit van het economische model en verdedigt de belangen van de rijkste Peruanen. Ze krijgt de steun van belangrijke economische sectoren, zoals de mijnbouw –goed voor zestig procent van de Peruaanse export. Bovendien pleit ze voor een hardhandige aanpak van criminaliteit en sociaal protest. Haar campagne werd overschaduwd door verschillende corruptieschandalen; volgens onderzoeksjournalisten zou Fujimori geld hebben ontvangen van de drugsmaffia. Mensenrechtenorganisaties zoals het Instituto de Defensa Legal (IDL) vrezen voor een achteruitgang op het vlak van corruptiebestrijding, democratie en mensenrechten als Fujimori het haalt.

Kreeg Keiko de stem van de haves, dan wist Ollanta met succes in te spelen op de onvrede bij de havenots. Die laatsten zijn nog steeds met veel: een op drie Peruanen leeft in armoede, in de rurale Andes- en Amazoneregio’s zelfs bijna twee op drie. Ex-kolonel Humala (48) deed in 2006 al eens een gooi naar het presidentschap maar moest in de tweede ronde de duimen leggen voor Alan García. Humala werd toen openlijk gesteund door de Venezolaanse president Hugo Chávez, wat hem een lastercampagne en uiteindelijk de nederlaag opleverde.

Ditmaal nam Humala expliciet afstand van Chavez en stelt hij het Braziliaanse model van ex-president Lula da Silva voorop. Hij wil meer sociale programma’s opzetten, bekritiseert de vrijhandelsakkoorden en stelt dat Peru niet langer alleen maar een exporteur van grondstoffen mag zijn. Ook bij de kandidatuur van Humala heeft het IDL zijn bedenkingen: tijdens de Burgeroorlog zou hij bloed aan zijn handen hebben gehad bij een militaire operatie in 1992.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Expert natuurlijke rijkdommen

    Wies Willems (1985) studeerde Germaanse Talen & Letterkunde en Conflict & Development Studies (Universiteit Gent).

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.