Peru wil herverdeling mijntaksen

Het Peruaanse parlement is hard op zoek naar manieren om de “canon minero”, de taks op mijnbedrijven, beter te verdelen over de regio’s. Maar hoewel iedereen het erover eens is dat die herverdeling er moet komen ten voordele van de armen, wil geen enkele provincie een deel van de koek afstaan.
“We laten ze geen cent van ons afnemen”, zegt César Álvarez,  gouverneur van de provincie Áncash. “Wij hebben ook armen, weet u.” Áncash, in het noorden van Peru, krijgt het grootste bedrag uit het canon minero fonds. Het fonds wordt aangespekt met de taksen op de mijnbouw en wordt herverdeeld over de regionale regeringen.

Als gevolg van de stijging van de grondstofprijzen tijdens de laatste jaren is de canon minero gestegen van 607 miljoen dollars in 2006 naar een verwachte 1,85 miljard dollar dit jaar.

“Oneerlijk verdeeld”



Maar de verdeling van het fonds is onevenwichtig: vijf van de vijfentwintig provincies in peru krijgen meer dan 60 procent van het geld. De provincie Huancavelica, waar meer dan 80 procent van de bevolking in armoede leeft, krijgt amper 13,4 miljoen dollar uit het fonds omdat het in tegenstelling tot Áncash niet over grote voorraden mineralen beschikt.

“Ook wij hebben recht op die fondsen”, zegt gouverneur Federico Salas van Huancavelica. “De mineralen behoren immers het hele land toe, en niet enkel de regio waar ze gevonden zijn. Het is niet aanvaardbaar dat delen van het land rijk worden, terwijl een meerderheid van de Peruanen in armoede blijft leven.”

De verschillen zijn stuitend: de provincie Tacna kreeg vorig jaar bijvoorbeeld 274 miljoen dollar. Het district Ite in die provincie telt amper 1.905 inwoners, maar kreeg 30,8 miljoen dollar, drie keer het budget van de volledige provincie Huancavelica die een half miljoen inwoners telt.

Om die ongelijkheid te verminderen heeft een parlementaire commissie twaalf veranderingen voorgesteld, waaronder de bepaling dat 16,2 procent van de taks naar provincies zouden gaan met de grootste problemen.

Maar ook binnen de provincies zijn er grote verschillen. Districten waar grote mijnen gevestigd zijn krijgen gigantische sommen, terwijl aangrenzende steden en dorpen helemaal niets krijgen. Ook daar wil het parlement aan verhelpen door het geld toe te kennen op basis van het aantal inwoners en de armoedegraad.

De parlementaire commissie stelde bovendien een transparanter systeem voor om de mijnbelastingen te innen en te verdelen. Momenteel verschaft de regering geen duidelijke cijfers over de taksen die door de bedrijven betaald worden of over de manier waarop die gebruikt worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.