Peru worstelt met drugsverslaafden

Bij een brand in een ontwenningscentrum voor drugsverslaafden nabij Lima, in Peru, kwamen veertien mensen om het leven. Het drama gebeurde drie maanden na de brand in een ontwenningskliniek in San Juan de Lurigancho, ook bij Lima. Een gebrek aan geld en aan medisch personeel zorgt voor erbarmelijke hulpverlening in dit land.

  • Veld met cocaplanten in Peru

Op 5 mei zijn veertien mensen om het leven gekomen bij een brand in een ontwenningscentrum voor drugsverslaafden in Chosica, nabij Lima. De deuren van het gebouw waren gesloten en op het verdiep waren tralies aan de ramen aangebracht, waardoor niemand kon vluchten voor de vlammen.

De brandweer meldde dat slechts één persoon de brand overleefde. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het drama gebeurde drie maanden na de brand in een ontwenningskliniek in San Juan de Lurigancho, die 29 mensen als gevolg had.

Wantoestanden

In 2010 werden in Peru maar liefst 222 ontwenningsklinieken geteld door DEVIDA, de Nationale Commissie voor Ontwikkeling van Drugsvrij Leven. Veel van deze organisaties kampen met een gebrek aan dokters en psychologen. Bovendien heeft 80 procent van deze organisaties geen officiële vergunning. De overheid heeft strenge regels aan deze legale registratie verbonden, waardoor inschrijven heel ingewikkeld wordt en de kosten hoog oplopen.

‘Er worden ontwenningscentra geopend met een heel laag budget, waar mensonwaardige situaties heersen. De lage prijs van deze hulpverlening en de wanhoop van gezinnen, werken deze praktijken in de hand’, meldt DEVIDA. ‘De overheid stelt 700 bedden ter beschikking, maar er zijn 100.000 mensen afhankelijk van drugs. Dat is het fundamentele probleem’.

‘Niet alleen het gebruik van cocaïne, maar ook van amfetamines, opium en cannabis stijgt in Peru’, aldus het Internationaal Drugspreventiecentrum Narconon. ‘Het aantal coca-plantages stijgt en dit gaat samen met de binnenlandse consumptie ervan’.

Legaliseren

Sinds 2003 is het bezit van kleine hoeveelheden van cocaïne voor persoonlijk gebruik niet strafbaar. Toch wordt dit door de bevolking en de politie nog steeds beschouwd als een misdrijf en volgt na een arrestatie meestal een plaatsing in een ontwenningscentrum.

Tijdens het debat dat tijdens de Top van de Amerikas gevoerd werd, half april, verzette president Ollanta Humala zich tegen het legaliseren van drugs. Ricardo Soberon, voormalig hoofd van DEVIDA betreurt dit. ‘Het is een heel gevoelig onderwerp. Ik hoop en geloof dat er nog een kans is om tot een debat over te gaan’, zegt hij. ‘Het probleem is dat de militaire macht denkt dat ze de boeren en handelaars begrijpen, maar dat is niet zo. Bovendien worden cocabladeren ook gebruikt voor andere producten dan cocaïne’.

Soberon streeft voor het investeren in meer plantages die andere gewassen kweken. Ook medische zorg en onderwijs moeten volgens hem meer aandacht krijgen. ‘Van een klas in Aucayacu, een gebied waar cocaplanten groeien, met meer dan honderd studenten zullen maar twee naar de universiteit gaan’, zegt hij. ‘Veel van de andere studenten belanden in drugshandel of prostitutie. Dit moet veranderen’.

 

 

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.