Peruaanse arbeidskrachten schandalig goedkoop

Het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS) geeft vandaag (woensdag) het startschot voor de campagne ‘Schandalig goedkoop!’ De Noord-Zuidorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen klaagt op die manier de veel te lage lonen aan in de Zuid-Amerikaanse groente- en fruitexportindustrie.
  • FOS Wie in het najaar asperges koopt in ons land, kan er bijna zeker van zijn dat ze uit Peru komen FOS
Wie in het najaar asperges koopt in ons land, kan er bijna zeker van zijn dat ze uit Peru komen. In Peru is de asperge-industrie in volle bloei en in tegenstelling tot andere groeisectoren, zoals mijnbouw, zorgde de landbouwexportindustrie wél voor extra jobs.
Tussen 2000 en 2005 verdubbelde de werkgelegenheid in de regio Ica, het mekka van de asperge-industrie: 34.000 mensen zijn er in de sector aan de slag, 72 procent vrouwen. Tot daar de mooie cijfers. Naar schatting 13 tot 14 miljoen Peruanen leven in extreme armoede, de helft van de bevolking. Een kwart van de kinderen is chronisch ondervoed. En de lonen blijven ondanks de economische groei onleefbaar laag.

Geen loon naar werk


Vooral vrouwen krijgen in die regio geen loon naar werk. Daarom wil het FOS samen met partner Confederación General de Trabajadores del Perú (CGTP), een vakbond in Peru, ijveren voor hogeren lonen en betere arbeidsomstandigheden. CGTP eist respect voor de vakbondsvrijheid en het wettelijke minimumloon. Verder moet dat minimumloon omhoog tot 750 sol per maand, ongeveer € 172.
CGTP is met zowat 1,5 miljoen leden de grootste vakbond in Peru. María Inga Navarro is vakbondssecretaris van de centrale van de landbouwexportindustrie in Ica: ‘Er zijn geen vakanties, geen toiletten, er is geen plek om te eten. Er zijn de overuren en het feit dat je pas een week later loon krijgt uitbetaald. Er is enkel uitbuiting. Uiteindelijk voeren we deze strijd voor onze kinderen, zodat zij het beter hebben. Via vakbondswerk kunnen we betere arbeidsrechten en een leefbaar loon afdwingen. En dat is broodnodig.’

Via de speciale site Schandaliggoedkoop.be kan je María Inga Navarro en vakbond CGTP een solidariteitsboodschap sturen of een oproep voor waardig werk ondertekenen. Daarnaast plant FOS een rist evenementen tijdens de 1 mei-manifestaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.