Peruaanse getuige in zaak tegen Spaanse rechter Garzón

In het proces tegen de Spaanse rechter Baltasar Garzón wordt een Peruaanse advocaat als getuige opgeroepen. Die trad op in een belangrijke zaak van mensenrechtenschendingen waarbij de daders amnestie hadden gekregen maar uiteindelijk toch voor de rechter verschenen. Garzón wil iets gelijkaardigs doen in Spanje maar wordt daar nu zelf voor vervolgd.
Tegen Baltasar Garzón loopt in eigen land een rechtszaak voor zijn onderzoek naar de duizenden vermisten uit de Spaanse burgeroorlog en de Franco-dictatuur. Het Spaanse Hooggerechtshof stelt dat Garzón zijn boekje te buiten is gegaan door de Spaanse amnestiewet van 1977 naast zich neer te leggen.
Garzón wil als een van de getuigen de Peruaanse advocaat Ronald Gamarra opvoeren. Die vertegenwoordigde de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van het bloedbad van Barrios Altos, dat in 1991 had plaatsgevonden in het centrum van Lima. Een doodseskader van de militaire inlichtingendienst was voor de slachting verantwoordelijk. Voor deze zaak en voor de moord op negen studenten en een hoogleraar aan de Universiteit La Cantuta in 1992 werd onder meer ex-president Alberto Fujimori tot 25 jaar cel veroordeeld.
De daders van beide misdaden waren aanvankelijk buiten schot gebleven dankzij de amnestie die de regering-Fujimori in 1995 had afgekondigd voor mensenrechtenschendingen door civiele en militaire agenten na mei 1980. In dat jaar was het gewapend conflict tussen de overheid en de linkse guerrilla begonnen.

Eer


Gamarra zet zich al jaren in voor de slachtoffers van de regeringsrepressie tijdens die burgeroorlog. Hij was verantwoordelijk voor het mensenrechtenkantoor dat in 2000 werd opgericht om de beschuldigingen tegen Fujimori en zijn adviseur Vladimiro Montesinos te onderzoeken en speelde een belangrijke rol bij de uitlevering vna Fujimori. Nu leidt hij de Peruaanse koepel van mensenrechtenorganisaties.
“Het is een eer als getuige op treden in een rechtszaak die zo belangrijk is voor wie tegen de straffeloosheid vecht, en die nog relevanter is omdat de beschuldigde een magistraat van grote betekenis is”, zegt Gamarra.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.