Peruaanse medicijnen worden onbetaalbaar

Peru zag de prijs voor medicijnen tegen kanker vorig jaar gevoelig stijgen, soms tot 64 procent. De regering richt daarom een toezichtscommissie op, die ook de prijzen van medicijnen tegen diabetes en aids  in de gaten moet houden.

In een poging om de prijzen te verlagen had de Peruaanse overheid een reeks medicijnen vrijgesteld van belastingen of heffingen. Maar toch blijven de prijzen hoog en groeien de winstcijfers van de bedrijven, stelt het gezondheidsministerie vast.

Uit onderzoek blijkt dat van vijf kankermedicijnen die de Peruaanse overheid vorig jaar aankocht, de prijs 30 tot 64 procent gestegen is. Bijvoorbeeld Rituximab, Bevacizumab en Trastuzumab, medicijnen tegen borstkanker, werden aan de overheid verkocht voor omgerekend 1000 tot 1700 euro per stuk. Dat leverde de leverancier, het Zwitserse Roche, een marge van 31 tot 51 procent op.

De kost van deze drie medicijnen alleen was goed voor 56 procent van de 20 miljoen euro die alle Peruaanse overheidsinstellingen in 2009 betaalden voor kankermedicijnen. Dat is tekenend. De openbare sector kocht in dat jaar 93 procent van al deze medicijnen, de rest werd door Peruanen gekocht in de apotheek. “Bijna nooit kunnen de patiënten deze dure medicijnen kopen en moet de staat hen die verstrekken”, zegt Pedro Yarasca van het gezondheidsministerie.

Sjacheraars

President Alan García beschuldigt sommige laboratoria van een sjacheraarsmentaliteit. Hij vraagt “meer menselijkheid” van de bedrijven.

Alejandra Alayza, coördinator van het Peruaanse Netwerk voor Globalisering met Gelijkheid (RedGe), heeft het over “sterke monopolieposities als gevolg van de bescherming op intellectuele eigendom. De bedrijven bepalen de prijs zoals ze willen. Deze regeringscommissie moet daarom toezien op de kosten van alle vrijgestelde medicijnen.”

De nieuwe commissie wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van het ministerie van Gezondheid, het ministerie van Economie en het Nationaal Instituut voor de Bescherming van Intellectuele Eigendom, dat patenten toekent.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift