Peruaanse president kaart corruptie aan

In een televisietoespraak ter gelegenheid van de onafhankelijksverjaardag kaartte de Peruaanse president Alan García de corruptie in het land aan. Maar concrete maatregelen blijven uit.
De president, die aan het vijfde en laatste jaar van zijn ambtstermijn begint, refereerde naar het schandaal met illegale opnames van telefoongesprekken rond oliecontracten die op televisie werden uitgezonden, en de illegale verdeling van land onder leden van de heersende Peruaanse Aprista Partij (PAP).

De voormalige eerste minister Jorge del Castillo, die ook secretaris-generaal van de PAP was, bleek betrokken bij het telefoonschandaal en nam samen met zijn hele regering ontslag in 2008. Het andere schandaal leidde dan weer tot het ontslag van de ondersecretaris van de partij, Omar Quesada, die hoofd was van het COFOPRI, het agentschap dat landrechten toekent.

Rechterlijke macht



De president is naar eigen zeggen misnoegd over de straffeloosheid rond veel corruptiezaken. “Ik dring er bij de rechterlijke macht op aan om de onderzoek van de bewijzen te versnellen en vonnissen en straffen uit te spreken, omdat de Peruaanse democratie niet kan wachten met het bestraffen van de overtreders.”, zei hij.

In zijn toespraak gaf García aan dat corruptie een van de belangrijkste zorgen is van de Peruanen en beloofde hij nogmaals werk te maken van de strijd ertegen. Concrete plannen kondigde hij echter niet aan.

“We hadden het voorbij jaar graag meer concrete maatregelen gezien van zijn regering, zoals een frontale aanval op de plaag die zelfs een heel kabinet ten val bracht”, zegt oppositielid Renzo Reggiardo. “Maar we moeten het stellen met een teleurstellende speech.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.