Peruaanse president richt pijlen op stijgende prijzen

“De oorlog van de olieproducerende bedrijven en landen tegen het volk” is verantwoordelijk voor de uit de pan rijzende voedselprijzen en voor het feit dat arme mensen in Peru niet de vruchten van de economische groei plukken. Dat zei de Peruaanse president Alan Garcia maandag voor het Congres. De toespraak komt er in een klimaat van sociale onrust.
In een speech naar aanleiding van de Onafhankelijkheidsdag en de tweede verjaardag van zijn presidentschap, gaf García maandag toe dat zijn administratie fouten heeft gemaakt. Hij beloofde nieuwe jobs te creëren  en harder op te treden tegen de armoede en inflatie. Specifieke maatregelen waren er echter niet bij.

De inflatie in Peru bedroeg van juni 2007 tot juni 2008 7 procent en “dat is één van de laagste van het continent”, zei García. Hij zei er niet bij dat de prijzen voor consumptiegoederen in de provincies met 15 procent omhoog gingen.

De president gebruikte het grootste deel van de bijna twee uur durende redevoering om de belangrijkste prestaties van zijn administratie tot op heden in de verf te zetten. Zo hebben bijvoorbeeld 18,5 miljoen Peruanen tegenwoordig een mobiele telefoon, in vergelijking met slechts 6 miljoen in 2006.

García beklemtoonde ook dat de inkomsten uit de jaarlijkse concessies van de mijnbedrijven, de zogenaamde “canon minero”, aanzienlijk zijn toegenomen. Dat geld moeten lokale en regionale regeringen besteden aan sociale doeleinden. In 2006 werd op die manier 390 miljoen euro overgeheveld en dit jaar zal dat bijna 1,2 miljard euro zijn. De stijging van 300 procent heeft alles te maken met de piek van de internationale metaalprijzen.

Sociale onrust



Tussen 2004 en 2007 gingen de centen van de “canon minero” voornamelijk naar mijngebieden, wat heeft geleid tot ongelijkheid tussen de regio’s. Het herverdelingsmechanisme blijft een bron van sociale conflicten, zoals die in de gebieden Moquegua en Madre de Dios de kop opstaken, maar de president trad niet in detail over hoe hij het systeem wil hervormen.

Het voorbije jaar werd gekenmerkt door groeiende sociale onrust in het land. Van januari tot juni dit jaar vonden 132 sociale conflicten plaats, waarvan tweederde is losgebarsten en één derde onderhuids bleef, aldus een update van een ombudsrapport eind vorig maand. In datzelfde halfjaar waren er 53 sociale betogingen. De Ombudsdienst trad 78 keer op als bemiddelaar, om geweld tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten te verhinderen. Het rapport ziet een stijging van het aantal sociale conflicten met bijna 57 procent van juni 2007 tot juni 2008.

Ontevredenheid



“De president zei niets over het belasten van de mijnbedrijven, het optrekken van lonen en pensioenen of concrete maatregelen om stijgende levenskost aan te pakken”, klaagt de secretaris-generaal van Algemene Peruaanse Arbeidersconfederatie (CGPT), Mario Huamán.

Op 9 juli leidde Huamán een nationale 24-urenstaking, voorlopig de grootste demonstratie tegen de García-administratie. Volgens hem “doet García niets om de inflatie te bestrijden, waardoor de voedselprijzen zullen blijven stijgen”.

Uit een peiling van het Instituut voor Publieke Opinie (IOP) blijkt dat 62 procent van de ondervraagden niet tevreden is met het beleid van president García. 31 procent is dat wel. “De boodschap van de president heeft geen enkele impact op de gewone burger, die luistert niet naar hem”, denkt het IOP-hoofd Fernando Tuesta.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.