Peruaanse vicepresident beschuldigd van zware corruptie

Het Peruaanse gerecht beschuldigt vicepresident Luis Giampietri van betrokkenheid bij zware corruptie in de jaren negentig.
De beschuldiging slaat op de periode dat Giampietri bij de marine verantwoordelijk was voor de wapenaankopen, in 1994 en 1995. President was toen Alberto Fujimori (1990-2000), die nu in de cel zit voor mensenrechtenschendingen en corruptie.
Na bijna vijf jaar onderzoek kwam anticorruptieprocureur Marlene Berrú tot
de conclusie dat Giampietri bedrijven heeft bevoordeeld bij de wapenaankopen. De bedrijven behoorden tot het corruptienetwerk van Vladimiro Montesinos, de rechterhand van Fujimori.
Giampietri keurde de aankopen goed bij bedrijven die door Montesinos waren aangeduid. Montesinos ontving daarvoor miljoenen dollars smeergeld op Zwitserse bankrekeningen. De waarde van het aangekochte materiaal, onder meer raketten, torpedo’s en motoren, bedroeg 46 miljoen dollar.

Onhoudbaar


Giampietri zegt dat de beschuldiging van Berrú “onhoudbaar is en nergens op gebaseerd is”. De politieke meerderheid zegt dat beschuldiging politiek gemotiveerd is.
Doordat president Alan García op dit moment op rondreis is door Azië, neemt Giampietri het presidentschap waar. Voor de Nationalistische Peruaanse Partij, een oppositiepartij, kan dit niet. Víctor Andrés García, van de Parlementaire Alliantie, eist het ontslag van de vicepresident.
De bedrijven die smeergeld betaalden behoorden toe aan de Israëli Moshe Rothschild Chassin en de Peruanen Enrique Benavides Morales y Claus Corpancho Kleinicke. Rothschild en Benavides zijn voortvluchtig sinds 2001, Corpancho werd in 2007 door Spanje aan Peru uitgeleverd en zit nu in de cel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.