Peruaanse vrouwenorganisaties willen dochter Fujimori niet als president

De kans dat Peru straks een vrouwelijke president krijgt, is groot. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, op 5 juni, gaat het tussen een rechtse vrouwelijke kandidaat, Keiko Fujimori, dochter van ex-president Alberto Fujimori, en een linkse kandidaat, Ollanta Humala. Maar vrouwenorganisaties hopen dat Fujimori het niet haalt. Al ontlokt ook Humala hen niet veel enthousiasme.

“Ik heb altijd gewild dat een vrouw president van mijn land werd, maar met Keiko is er geen enkele kans dat we gerespecteerd zullen worden. De partij van Fujimori staat voor een bestuur van straffeloosheid en corruptie”, zegt Victoria Vigo. Ze is een van de slachtoffers van de gedwongen sterilisaties die tijdens de regering van Alberto Fujimori (1990-2000) bij duizenden arme vrouwen werd uitgevoerd.

Alberto Fujimori zit in de cel, na veroordelingen voor meer dan 25 jaar voor misdaden tegen de mensheid en corruptie. Zijn tegenstanders zeggen dat hij vanuit de cel de verkiezingscampagne van zijn dochter heeft georganiseerd en dat hij erop rekent vrijgelaten te worden als zijn dochter verkozen wordt.

Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace. De meest recente peiling geeft Keiko Fujimori (Fuerza 2011) 51,1 procent en Ollanta Humala (Gana Perú) 48,9 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat beide kandidaten heel wat weerstand oproepen bij de Peruanen.

Gedwongen sterilisatie

Keiko Fujimori sleept de erfenis van haar vader mee, een erfenis van corruptie en systematische mensenrechtenschendingen. Bij berichten over de financiering van haar campagne komt ook niet zelden de drugshandel in beeld, en er zijn bovendien connecties met Vladimiro Montesinos, Alberto Fujimori’s beruchte veiligheidsadviseur die nu eveneens achter de tralies zit.

Victoria Vigo was dertig jaar en 32 weken zwanger toen ze zonder haar toestemming gesteriliseerd werd en haar kind verloor. Gedwongen sterilisatie maakte deel van het beleid voor gezinsplanning van 1996 tot 2000.

Mensenrechtenorganisaties steunden een collectieve klacht tegen vier ministers van Alberto Fujimori. Het openbaar ministerie gaf geen gevolg aan de klacht. Een van de vier geviseerde ministers was Alejandro Aguinaga, minister van Gezondheid, lijfarts van de president en nu ook lid van Keiko Fujimori’s equipe.

Nooit meer Fujimori

In november 2010 werd Peru door de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie veroordeeld omdat het nog steeds de verantwoordelijken van de gedwongen sterilisatie niet veroordeeld had en de slachtoffers niet vergoed had. De commissie onderzoekt nu hoe ze de uitvoering van dat vonnis kan afdwingen.

Vrouwenrechtenorganisaties en slachtoffers zoals Vigo hebben deze maand een campagne gelanceerd met de slogan ‘Nooit meer Fujimori’, met de steun van de Nationale Koepelvereniging voor Mensenrechten.

“Tot nog toe heeft niemand de verantwoordelijkheid genomen voor wat die vrouwen is aangedaan”, zegt advocate Rossy Salazar van vrouwenrechtenorganisatie Demus. “Integendeel, de verdachten zijn weer opgevist en maken nu deel uit van Keiko’s entourage.”

Opus Dei

María Méndez, Fuerza 2011-woordvoerder voor gender- en jeugdthema’s, zegt dat Keiko Fujimori al vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden die tijdens het bestuur van haar vader zijn gebeurd en dat ze bij een overwinning niet zal herhalen “wat men fout heeft gedaan.”

“Wat de supranationale instanties zeggen, zullen we naleven, we zullen de reproductieve rechten van de vrouwen respecteren en we zullen elke praktijk die hun rechten schendt, verwerpen,” zegt Méndez.

Rocío Silva Santisteban, hoofd van Nationale Koepelvereniging voor Mensenrechten, zegt dat Keiko Fujimori noch Humala in hun discours prioriteit geven aan maatregelen om de discriminatie van vrouwen tegen te gaan. Maar in de equipe van Humala zitten er op zijn minst mensen die rond dit thema hebben gewerkt, terwijl bij Fujimori alleen mensen zitten die de vrouwenrechten hebben geschonden.

Silva ziet nog meer redenen tot bezorgdheid. Fujimori’s kandidaat voor het vicepresidentschap is Rafael Rey, lid van de ultraconservatieve katholieke organisatie Opus Dei en voormalig minister van Defensie. Als minister nam hij een wetgevend initiatief om militairen die van mensenrechtenschendingen beschuldigd waren, vrij te laten.

Banden met Hugo Chávez

Ook tegenkandidaat Ollanta Humala roept weerstand op bij vrouwenorganisaties.
Ollanta Humala is een voormalige militair die in 2000 bekendheid verwierf door een mislukte poging tot staatsgreep, kort voor toenmalig president Alberto Fujimori ten val kwam.

Humala kondigt economische hervormingen aan, die volgens analisten privé-investeerders kunnen afschrikken. Hij wil ook de banden met de Venezolaanse president Hugo Chávez aanhalen.

Volgens advocate Ross Salazar biedt Humala’s programma de vrouwen de meeste garanties op een verbetering van hun situatie. Maar ze geeft toe dat hij een machostijl hanteert, een erfenis uit zijn tijd als militair.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.