Peruanen zeggen 'nee' tegen mijnbouwproject

Peruanen in drie noordelijke districten in de provincie Piura hebben in overgrote meerderheid tegen een mijnbouwproject gestemd. Het is de tweede keer dat de bevolking zich in een referendum uitspreekt tegen zo’n project.
 Meer dan 90 procent van de stemmers verwierp de plannen van het mijnbouwbedrijf Minera Majaz. De eerste mensen uit verderaf gelegen plattelandsregio’s arriveerden zaterdagavond in de steden Ayabaca, Pacaipampa en El Carmen de la Frontera. Sommigen hadden bijna acht uur gelopen om hun stem te kunnen uitbrengen in het niet-bindende referendum.
Het referendum pakte negatief uit voor Minera Majaz, een dochteronderneming van Monterrico Metals in Londen, dat eerder dit jaar werd overgenomen door de Chinese Xiamen Zijin Tongguan Investment Development Co.
Dorpsbewoners in de provincie Piura zijn al tegen de activiteiten van Minera Majaz sinds het bedrijf in 2002 begon met onderzoek naar koper en molybdeen. De afgelopen jaren vielen diverse malen doden of gewonden bij demonstraties. Er bestaan nog steeds veel spanningen tussen het bedrijf en de lokale bevolking.
Zondag stemde 93,4 procent van de kiezers in Ayabaca tegen het zogenoemde Río Blanco-project. In Pacaipampa was dat 97 procent en in El Carmen de la Frontera 92,5 procent. Van de meer dan 31.000 geregistreerde kiezers in de drie districten, kwam gemiddeld 60 procent naar de stembus.
De Peruaanse president Alan García en Premier Jorge del Castillo zijn niet blij met het referendum. Hoewel Castillo zich beklaagd had over het gedrag van tegenstanders van de mijn, rapporteerde de politie zondag geen incidenten of onregelmatigheden.
De uitkomst lijkt op die van een referendum dat in 2002 werd gehouden door boeren in Tambogrande, een andere stad in Piura. Toen stemde 98 procent van de kiezers tegen de mijnbouwpraktijken van Manhattan Sechura, een dochteronderneming van het Canadese Manhattan Minerals. Het bedrijf trok zich uiteindelijk terug uit de regio.
De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. De mensen in de regio van het Río Blanco-project beweren dat de mijnbouw de rivieren vervuilt en dat het bedrijf zonder toestemming op hun gemeenschappelijke grond opereert.
President García benadrukte zondag nogmaals dat het referendum niet-bindend is en dat de nationale autoriteiten het als onwettig beschouwen. “Laten we de vooruitgang van het land hinderen door desinformatie en ideologische manipulatie?”, vroeg hij zich af. “Wat willen de Peruanen? Stil blijven staan of vooruitkomen?”
De regering-García vindt dat de organisatoren van het referendum het land ondermijnen. De mijnbouw is de ruggengraat van de economie in Peru en zorgt voor 60 procent van de inkomstenbelasting. Er zitten projecten aan te komen met een gezamenlijke waarde van 11 miljard dollar.
Peru is wereldwijd de tweede producent van zilver, de derde producent van koper en zink, de vierde lood- en de vijfde goudproducent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.