Pesticiden maken dom

Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld werden aan pesticiden die vaak op voedingsgewassen gebruikt worden, hebben op latere leeftijd vaak een lager IQ. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Berkeley.

De wetenschappers volgden 329 kinderen van bij de zwangerschap tot ze zeven jaar oud waren. De kinderen leven allemaal in Salinas, een landbouwstadje in Californië. Uit de studie blijkt dat naarmate de kinderen als foetus meer blootgesteld werden aan organofosfaten, ze later duidelijk minder goed scoren op IQ-tests.

“Het verband is substantieel”, zegt hoofdonderzoeker Brenda Eskenazi, hoogleraar Epidemiologie en Kindergezondheid. “Het verschil kan erop wijzen dat die kinderen gemiddeld slechter scoren in het onderwijs en meer aandacht vragen op school.”

De Berkeleystudie verscheen samen met twee gelijkaardige studies in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Die studies onderzochten kinderen in New York op dezelfde manier: ze zochten naar verbanden tussen de blootstelling van de moeder tijdens de zwangerschap en het IQ van hun kinderen op de lagere school. De studie van de Universiteit van Columbia legde zich specifiek to op het insecticide chloorpyrifos, dat ook in Europa algemeen gebruikt wordt.

Sterk verband

“Het is erg ongewoon om zo’n sterke consistentie aan te treffen tussen verschillende populaties in de studies, dus dat zegt wat over de betekenis van deze resultaten”, zegt Maryse Bouchard, een van de medewerkers van Eskenazi. De onderzoeken komen amper een jaar nadat nog een andere studie een verband aangetoond had tussen blootstelling aan pesticiden en concentratieproblemen bij kinderen.

“Er zijn natuurlijk limieten aan elke studie”, zegt Eskenazi. “We gebruikten reststoffen in de urine om de blootstelling tijdens de zwangerschap te meten, dus we kunnen niet precies nagaan welk pesticide precies de boosdoener is. Maar de manier waarop deze studie en die in New York waren opgezet – van de zwangerschap tot de ontwikkeling van de kinderen, is een van de sterkste methoden om te meten hoe milieufactoren de gezondheid van kinderen kunnen beïnvloeden.”

Opvallend was dat de pesticiden vooral tijdens de zwangerschap een invloed bleken te hebben. Blootstelling aan pesticiden na de geboorte leverde een minder duidelijke correlatie op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.