Pesticiden maken hommels kleiner

Niet alleen de honingbij, ook de hommel ondervindt grote nadelen van pesticiden. De werksters worden minder groot, hebben Britse onderzoekers vastgesteld.



Als hommels, die groter en hariger zijn dan honingbijen, langdurig worden blootgesteld aan pyrethroïden, dan heeft dat een negatieve invloed op de groei van de werksters.

Ook pas uitgebroede hommels blijken minder groot te zijn, schrijft het Journal of Applied Ecology.



Onderzoekers van de Royal Holloway University of London bestudeerden vier maanden lang hommelkolonies in het laboratorium. De helft van de kolonies werden aan pyrethroïden blootgesteld. Pyrethroïden vormen de populairste groep van synthetische insecticiden.



Dat de werksters kleiner worden, is een probleem, zeggen de onderzoekers, want kleinere hommels halen minder nectar en pollen uit bloemen.

Hommels spelen een belangrijke rol in de menselijke voedselketen.



Moratorium van EU



Het gebruik van pyrethroïden zal in Europa wellicht nog toenemen omdat de EU in december een tweejarig moratorium op het gebruik van neonicotinoïden, een andere groep van pesticiden, heeft ingesteld.



Volgens de EU zijn neonicotinoïden schadelijk voor honingbijen. Er blijven schadelijke residu’s achter in de pollen en de nectar van de planten die ermee behandeld worden. 

Het Duitse Bayer en het Zwitserse Syngenta, die deze pesticiden produceren, proberen het moratorium langs gerechtelijke weg ongedaan te maken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.