Petraeus krijgt "dolle hond" als baas

James Matis, bijgenaamd “dolle hond”, wordt de nieuwe bevelhebber van alle Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Hij wordt daarmee de baas van zijn voorganger, de Amerikaanse generaal Petraeus. Die neemt nu de oorlog in Afghanistan voor zijn rekening.
De Amerikaanse senaat moet de benoeming van viersterrengeneraal Matis aan het hoofd van U.S. Central Command nog bekrachtigen. In zijn nieuwe functie moet Matis niet alleen toekijken op de oorlogen in Irak en Afghanistan, maar krijgt hij ook te maken met Iran en landen als Jemen en Somalië.
Generaal Matis dankt zijn bijnaam “mad dog” aan zijn recht-door-zeementaliteit als bevelhebber bij de mariniers. Hij vormde eerder al een tandem met Petraeus toen ze beide nog driesterrengeneraals waren. Ze schreven in 2006 samen aan het “counterinsurgency field manual”, het revolutionaire handboek dat een belangrijke stempel drukte op de oorlog in Irak. 
Matis heeft het imago sceptisch te staan tegenover het gebruik van high-tech in oorlogsvoering. Enkele maanden geleden had hij het nog over de liefde van de strijdkrachten voor technologische hoogstandjes “die op het strijdtoneel genieën nodig hebben om bestuurd te worden”. Over het idee van “networked forces”, waar soldaten in permanente verbinding staan met hun hoofdkwartieren, is de generaal formeel: “het creëert de meest kwetsbare strijdkrachten ter wereld. We moeten niet denken dat technologie of tactiek de oorlog gaan oplossen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift