Pinochet donderdag voor de rechter

Twee dagen voor de verjaardag van zijn staatsgreep van 1973 moet de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet in Chili voor de rechter verschijnen. De 88-jarige ex-generaal zal ondervraagd worden over Operatie Condor, een netwerk tussen de Latijns-Amerikaanse dictaturen van de jaren 70 en 80 om linkse opposanten uit te schakelen. Het Chileense gerecht heeft ook een onderzoek geopend naar de herkomst van vier tot acht miljoen dollar die Pinochet geparkeerd had op geheime rekeningen bij de Amerikaanse Riggs Bank.
Op 26 augustus maakte het Chileense hooggerechtshof een einde aan de onschendbaarheid die Pinochet genoot als voormalig staatshoofd. Die beschutte de voormalige dictator jarenlang voor vervolging in de talrijke zaken die hem boven het hoofd hangen. De trukendoos van Pinochet raakt langzaam leeg. Juan Guzmán, de rechter die Pinochet voor donderdag gedagvaard heeft, wees een verzoek van zijn verdedigers af om eerst te laten onderzoeken of hun cliënt mentaal in staat is ondervraagd te worden. In 2002 ontsnapte Pinochet aan gerechtelijke ondervraging over zijn rol in de Karavaan van de Dood - de eliminering van minstens 57 dissidenten in oktober 1973 - doordat artsen een milde vorm van ouderdomsdementie hadden vastgesteld. Die diagnose lijkt door de huidige mentale toestand van Pinochet te worden tegengesproken. Guzmán oordeelde dat Pinochet nu pas na zijn ondervraging zou worden onderzocht.

Het gerechtelijk onderzoek naar Operatie Condor lijkt erg belastend te gaan worden voor Pinochet. De samenwerking tussen de toenmalige militaire regimes van Argentinië, Bolivië, Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay om linkse opposanten uit de weg te ruimen, werd opgezet tijdens een vergadering in Santiago in 1975. Het toenmalige hoofd van de Chileense geheime dienst (DINA), Manuel Contreras had voor die bijeenkomst al zijn collega’s uit de regio uitgenodigd. Manuel Contreras was direct verantwoording verschuldigd aan Pinochet.

Pinochet zal zich binnenkort misschien ook moeten verantwoorden voor heel andere feiten. De Chileense rechter Sergio Muñoz is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de miljoenen die Pinochet de voorbije jaren in veiligheid bracht op buitenlandse bankrekeningen. Maandag dienden verwanten van de slachtoffers van de Chileense dictatuur in dat verband in Spanje klacht in tegen Oscar Aitken, de executeur-testamentair van Pinochet. Ze klopten daarvoor aan bij rechter Baltasar Garzón, de man die Pinochet omwille van zijn mensenrechtenverleden al in 1996 het vuur aan de schenen legde. Garzón liet de buitenlandse tegoeden van Pinochet in 1998 bevriezen om dat geld bij een eventuele veroordeling van Pinochet te kunnen gebruiken om de slachtoffers te compenseren. Aitken heeft Pinochet geholpen zijn geld onvindbaar te maken.

In een interview met de Chileense krant El Mercurio gaf Aitken zondag toe daarvoor een offshore mantelbedrijf te hebben geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden. Volgens Aitken is Pinochet rijk geworden door verstandige beleggingen. Ook aanhangers zouden hem geld hebben toegestopt. Pinochet verklaarde in 1989 onder eed dat hij niet meer dan 450.000 dollar bezat. De krant La Tercera onthulde dinsdag dat Pinochet enkel weken geleden een rekening had geopend bij de Banco de Chile om daarop ongeveer zes miljoen dollar vanuit de VS over te maken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.