PKK gijzelt politieke hervormingen Turkije

Op 12 september kiest Turkije in een referendum voor of tegen politieke hervormingen. Kiespolls toonden aan dat de meerderheid van de Turken voor wil stemmen, maar recente enquêtes wijzen uit dat het aantal ja-stemmers slinkt door de dodelijke aanslagen door de Koerdische rebellenbeweging PKK.
De hervormingen betreffen maar liefst 26 amendementen op de Turkse grondwet, onder meer over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid voor politieke partijen. Via de hervormingen wil Turkije militairen voortaan ook laten berechten via burgerlijke rechtbanken. Ook in de magistratuur wil de regering schoon schip maken, zo moet het parlement meer zeggenschap krijgen in de aanstelling van rechters.
Recent werd de fel gecontesteerde antiterrorismewet alvast aangepast. Die wet maakte het mogelijk dat Koerdische minderjarigen tijdens pro-PKK-demonstraties werden opgepakt en opgesloten.
De constitutionele hervormingen zijn niet alleen belangrijk voor de Turkse democratiseringsprocessen, maar zijn uiteraard ook een belangrijke stap voorwaarts in de toetredingsqueeste naar de Europese Unie. Het is echter duidelijk dat premier Tayyip Erdogan en zijn regerende partijgenoten van de AKP voor een zeer moeilijke opdracht staan.Verschillende bronnen spreken van bijna 90 doden bij de Turkse soldaten, en bij recente aanslagen –onder meer op een militaire bus- vielen ook burgerdoden. De opgevoerde aanslagen door de PKK doen de etnische en politieke spanningen in Turkije opnieuw oplopen.
Bij een PKK-aanslag einde juli, in het noordelijke Ordu, bij de Zwarte Zee, verloren twee militairen het leven. Woedende reacties keerden zich tegen de Koerdische seizoenswerkers die traditioneel ingezet worden voor de notenoogst. De PKK richt zich op regio’s die sowiesoe etnische spanningen vertonen, zegt Turkse en Koerdische veiligheidsexperten. Hun doel: de publieke angst opvoeren en duidelijk maken dat een burgeroorlog mogelijk is.
Tegelijk lieten prominente PKK-leiders weten dat ze de massale oproep tot vrede van vele Koerdische organisaties die demonstreerden in Dyarbakir en Batman, gevolg willen geven, in ruil voor meer politieke en culturele vrijheden voor de Koerden. Opvallend, in recente ontwapeningsvoorstellen, liet de PKK de aloude voorwaarde om de voormalige rebellenleider Abdullah Öcalan vrij te laten, achterwege.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.