Plastic afval maakt tassen trendy

Wafa Saab, directeur van een van Libanons belangrijkste verfproducenten, is een milieuvriendelijke fashionista. Aan haar arm hangt een roze en blauwe sporttas. “Het is een Trashy Bag, gemaakt van afval uit Ghana”, zegt ze.

De Trashy Smart Bag is het populairste product van Trashy Bags, een Ghanees bedrijf dat in 2007 werd opgericht door de Britse ondernemer Stuart Gold. Toen hij in 2006 naar Ghana kwam, stond hij versteld van de enorme hoeveelheid afval in straten van de Ghanese hoofdstad Accra. Het viel hem op hoeveel plastic drinkwaterzakjes er te vinden waren.

Trashy Bags heeft nu zestig mensen in dienst. Ze verzamelen de plastic zakjes, reinigen en desinfecteren ze, drogen ze en naaien ze aaneen tot grote vellen. Daarmee maakt het bedrijf onder meer tassen in allerlei maten en soorten, portemonnees en hoeden.

“We moedigen mensen aan om ons lege zakjes te brengen”, zegt Gold. “We betalen er 20 cent per kilogram voor. We verzamelen ook plastic ijs-, vruchtensap- en yoghurtverpakkingen.” Trashy Bags zegt dat het sinds zijn ontstaan ongeveer 20 miljoen plastic zakjes gerecycleerd heeft.

De tassen zijn ondertussen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Nederland, Denemarken en Libanon. In Nederland zijn ze het populairst, in Japan noteert Trashy Bags zijn grootste omzet.

“Het profiel van onze klant is iemand die in het milieu en in Afrika geïnteresseerd is”, zegt Gold. “Het zijn meestal mensen die veel reizen, een ruime culturele achtergrond hebben en sterk geïnteresseerd zijn in milieuthema’s”, merkt Maya Mazloum, die de Trashy Bags in Libanon verdeelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift