Plattelandstoerisme steeds populairder

Toerisme zit wereldwijd in de lift en dat was te merken aan de optimistische sfeer tijdens de 42ste International Travel Fair (ITB) in Berlijn, waar 186 landen en regio’s acte de présence gaven. Reizen naar het platteland van ontwikkelingslanden lijkt een nieuwe trend te worden.
Een belangrijk thema op de beurs nog tot en met vandaag duurt, was de de impact van toerisme op het milieu en de klimaatverandering. In diverse forums kwamen duurzaamheid en de gevolgen van massatoerisme in sommige regio’s aan de orde.
Opvallend was de interesse in de ontwikkeling van toerisme op het platteland van minder populaire toeristenbestemmingen in de wereld. “We zien dat als een nieuwe vorm van toerisme in India”, zei Shilabhadra Banerjee, een hoge ambtenaar van het Indiase Ministerie voor Toerisme. “Wij zijn er erg positief over.”
Op zo’n 124 locaties in India wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor toeristische plattelandsprojecten. Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) is betrokken bij een proefproject op 36 verschillende plaatsen in India. Banerjee zei dat India het platteland graag toegankelijker wil maken voor buitenlandse toeristen. “Veel plattelandsdorpen kennen nog traditionele gewoonten en ambachten. Of het nu gaat om het maken van textiel of het bereiden voedsel, het is er allemaal te vinden.”
Swaziland
In diverse Afrikaanse landen zijn ook toeristische projecten in voorbereiding. Bongani E. Diamini, marketing manager van de Toerisme Autoriteit in Swaziland, zei dat de Europese Unie (EU) in 2002 een toeristisch gemeenschapsproject sponsorde. “Daarna werd het mogelijk in acht andere dorpen ook projecten te ontwikkelen. Swaziland telt veel kleine dorpen en we willen de bewoners graag mee laten profiteren van dit type toerisme. Het geeft hen de kans optimaal gebruik te maken van wat ze in huis hebben.”
Diamini zei dat het introduceren van het toerisme in de dorpen nogal wat moeite kost, omdat de plaatselijke bevolking niet denkt in marketingtermen. “Mensen moeten wennen aan het idee dat je van toerisme kunt leven.” Volgens Diamini is in het buitenland veel belangstelling voor het nieuwe toerisme. “Vooral vanuit Nederland, maar ook vanuit Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten.”
De meeste toeristen die Swaziland aandoen, zijn jong. Rugzaktoeristen en ‘aventuriers’, zegt Diamini. “Maar er zitten ook mensen tussen die komen om meer te leren over de levenswijze en tradities van de plaatselijke bevolking.”
In Ghana werden diverse projecten een succes, bijvoorbeeld in Mesomago, een dorp met 400 inwoners dat ongeveer vijftig kilometer van de hoofdstad Accra ligt. Toeristen worden ontvangen in eenvoudige guesthouses en maken kennis met Bismark, een plaatselijke musicus en zijn band. Veertien Ghanese dorpen zijn ingericht op het ontvangen van buitenlandse toeristen, en zestien zijn daar momenteel mee bezig. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.