Poetin verstevigt greep op Dagestan

De Russische president Vladimir Poetin treedt steeds harder op tegen mogelijk terrorisme in zijn land. Dit laat haar stempel na op de Russische bevolking. Voornamelijk de zuidelijke grotendeels islamitische provincie Dagestan wordt grondig aangepakt. In een laatste absurde maatregel worden conservatief islamitische vrouwen verplicht speekselmonsters af te staan.

  • Flickr Derbent, Dagestan. Flickr

Acht vrouwen uit Dagestan maakten melding dat ze speeksel moesten afstaan zodat de Russische autoriteiten hun dna in de databank hebben staan. Als ze een terroristische aanslag zouden plegen tijdens de Olympische Winterspelen volgend jaar, dan zouden ze hun lichamen kunnen identificeren, werden ze verteld. Deze absurde maatregel heeft te maken met het fenomeen van de ‘zwarte weduwe’ – een vrouwelijke zelfmoordterrorist.

Volgens de nieuwswebsite Caucasian Knot pleegden 49 vrouwen afkomstig uit Dagestan een zelfmoordaanslag de voorbije dertien jaar. De recente aanslag in Volgograd die aan zes mensen het leven kostte, zou ook gepleegd zijn door een ‘zwarte weduwe’ uit Dagestan.

Het verzamelen van speeksel voor het dna is slechts één van de vele maatregelen die de Russische regering neemt in de provincie in de Noord-Kaukasus. Poetin treedt hier hardhandig op tegen alles wat naar islamisme ruikt. MO* publiceerde recentelijk een reportage die de complexiteiten van de realiteit in Dagestan – en de veel minder complexe reactie van het Kremlin – aan het licht brengt.

‘De onmenselijke monsters’

De Russische autoriteiten zijn bezig met de terroristische groeperingen ‘uit te roeien’, zegt Vladimir Koloktsev, Russisch Minister van Binnenlandse Zaken. ‘Er bestaan simpelweg geen andere manieren om die onmenselijke monsters te bestrijden.’

De antiterrorismewet die op 25 oktober werd goedgekeurd past goed in dit plaatje. Deze kwam niet toevallig vier dagen na de bomaanslag in Volgograd. De nieuwe wetgeving legt een strenge straf op aan Russen die deelnemen aan een buitenlands conflict – met het oog op de Russische “Syriëstrijders”. Deze kunnen nu tot zes jaar gevangenisstraf krijgen. Bovendien wordt het oprichten van een terroristische organisatie nu bestraft met twintig jaar gevangenisstraf, en lid zijn van een dergelijke organisatie met tien jaar. Probleem is echter dat het begrip ‘terrorisme’ niet duidelijk wordt gedefinieerd in de Russische wetgeving.

De nieuwe wet is op alle vlakken een verstrenging, zegt professor Malfliet van de K.U.Leuven, ‘een politieke zet vanuit het Kremlin om angst bij de bevolking te creëren, een typisch mechanisme van Poetin om het volk achter zich te scharen en een vrije hand te hebben in verschillende zaken.’ Ze wijst ook op het belang van de buitenlandse politiek bij de nieuwe wet. Poetin, die al aangaf te willen inzetten op Eurazië, zet Oekraïne onder druk om haar relaties met Moskou te verdiepen, in plaats van die met Brussel zoals het land nu van plan is. Voor zo’n politiek spelletje is er heel wat ondersteuning van de bevolking nodig.

Heel Dagestan afgestraft

Niet alleen de “terroristen” lijden onder de nieuwe wet. Bij een terroristische aanval wordt immers de familie van de dader verantwoordelijk gesteld voor de geldelijke schade. Regelmatig worden de huizen van de familie vernietigd, dorpjes geblokkeerd en islamitische scholen en salafistische liefdadigheidsorganisaties gesloten.

Poetin gaat duidelijk elk compromis uit de weg wat betreft opstandelingen in Dagestan. In januari werd zijn aanpak nog eens mooi gedemonstreerd toen hij Dagestan’s president Magomedsalam Magomedov ontsloeg omwille van zijn te “softe” aanpak. Magomedov ging namelijk de dialoog aan met de salafistische leiders, liet de islamitische scholen open en zette een commissie op om rebellen te rehabiliteren.

Ten gevolge van het hardere optreden van Moskou, verlaten vele moslims het land. Albina Magomedova, bijvoorbeeld, familie van de man die betrokken was in de bomaanslag in Moskou in 2010, trok zich recentelijk terug in Turkije.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift