Polio bijna uitgeroeid

In vier van de zes landen waar het poliovirus nog voorkomt, zal de ziekte tegen eind dit jaar uitgeroeid zijn. Alleen in Nigeria en Niger liggen de vaccinatiecampagnes achter op schema, waardoor het virus dat kinderen met verlamming bedreigt in 2005 nog niet helemaal van de aardbodem verdwenen zal zijn. Dat blijkt uit rapporten die gisteren (maandag) werden voorgesteld op de Wereldgezondheidsassemblee in Genève.

In 1988 kwam de verraderlijke ziekte nog in 125 landen voor. Door een massale inentingscampagne is het virus dat kinderverlamming veroorzaakt teruggedrongen tot een handvol landen. In India, Pakistan, Afghanistan en Egypte, vier van de zes laatste verspreidingsgebieden van poliomyelitis, werden dit jaar amper 22 gevallen geteld. Volgens experts zullen er in die landen vanaf volgend jaar geen kinderen meer besmet raken als de huidige vaccinatie-inspanningen worden volgehouden.

Er kwam wel een terugslag in West- en Centraal-Afrika. Een plotse uitbraak van de ziekte verlamde er meer dan 500 kinderen. In Nigeria werden dit jaar tot 12 mei al 119 gevallen genoteerd - vijf keer meer dan het totaal van vorig jaar. In de Nigeriaanse deelstaat Kano werd vorig jaar een vaccinatiecampagne stopgezet op basis van een gerucht dat de inenting meisjes onvruchtbaar zou maken. Nu zou er een akkoord zijn tussen de federale regering en het bestuur van de deelstaat om de vaccinatie voort te zetten. In de overige Nigeriaanse deelstaten was er geen onderbreking van de inentingscampagne. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) worden ook in Niger onvoldoende kinderen ingeënt om de ziekte er helemaal onder controle te krijgen. Tot 12 mei werden er dit jaar al een tiental gevallen geteld.

De WHO denkt nog altijd het poliovirus helemaal te kunnen verslaan tegen 2005. Daarvoor zouden in 21 Afrikaanse landen gelijktijdig massale inentingen moeten plaatsvinden, ten laatste tegen begin volgend jaar (PD/ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.