Polio helemaal uitroeien wordt moeilijk

India is nu wel vrij van polio, maar de ziekte helemaal de wereld uit helpen wordt moeilijk. Nog drie landen bieden weerstand. Vanuit Pakistan dreigt het virus zich zelfs weer te verspreiden.

  • Ashfaq Yusufzai/IPS Voormalig cricketspeler Imran Khan dient een poliovaccin toe in Akora Khattak, in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa. Ashfaq Yusufzai/IPS

In India komt polio, dat bij kinderen tot verlamming kan leiden, nu al drie jaar niet meer voor. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het land wellicht in maart officieel poliovrij verklaren.

Dan blijven nog drie landen over waar de ziekte endemisch voorkomt: Pakistan, Nigeria en Afghanistan.

Osama bin Laden

Vooral in Pakistan wordt het moeilijk de ziekte helemaal uit te roeien. Van de 35 miljoen Pakistaanse kinderen zijn er nog altijd 80.000 niet ingeënt. Vorig jaar werden 76 nieuwe gevallen van polio vastgesteld in het land.

Veel ouders denken dat het vaccin schadelijk is. De taliban hebben het alleen maar erger gemaakt. Talibanmilitanten hebben het voorbije jaar zeventien mensen gedood die bij het polioprogramma betrokken waren.

De taliban verwijzen naar de rol van dokter Shakil Afridi bij het doden van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad in 2011. Die werd ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan vaccinatiecampagnes die waren opgezet door de CIA met als doel DNA-bewijs van Osama bin Laden te verkrijgen.

Pakistaans virus in Egypte

Het gevaar bestaat dat het virus zich vanuit Pakistan weer verspreidt, zegt Israr Madani van de Pakistaanse organisatie International Council for Religious Affairs (ICRA). “Onlangs is een virusstam uit Pakistan in Egypte ontdekt.”

Wereldwijd is polio sterk teruggedrongen. In 1988 waren er nog 350.000 gevallen, in 2012 nog maar 223. Het aantal landen waarin de ziekte endemisch voorkomt, daalde in dezelfde periode van 125 naar 3.

Maar, waarschuwt de Wereldgezondsheidsorganisatie, “zolang er nog kinderen geïnfecteerd blijven, lopen kinderen in alle landen het risico om met polio besmet te raken. Als men er niet in slaagt polio uit te roeien in de laatste bolwerken, dan kan dat binnen de tien jaar leiden tot wereldwijd jaarlijks 200.000 nieuwe gevallen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift