Politici in de bres voor Indymedia

Verscheidene Belgische politici reageren verontwaardigd op de inbeslagname van twee servers van het alternatieve online nieuwsagentschap Indymedia. Kamerlid Stijn Bex gaat aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vragen de zaak grondig te onderzoeken. Vlaams parlementslid Eloi Glorieux wil het voorval bespreken met Vlaams minister van Media Geert Bourgeois.






Vorige week donderdag zijn twintig websites van het andersglobalistische Indymedia van het internet verdwenen nadat de harde schijven van twee Indymedia-servers werden verwijderd bij provider Rackspace in Londen. De inbeslagname zou zijn gebeurd op bevel van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), al wordt dat door een FBI-woordvoerder ontkend. Ook België werd door de actie getroffen. Lokale sites van Indymedia Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Luik verdwenen van het net. Intussen zijn de meeste van die sites terug online, zegt Han Soete, woordvoerder van Indymedia België. De Belgische site, geherbergd in Brussel, werd niet getroffen door de actie.

Spirit-kamerlid Stijn Bex kondigt op de website van Spirit aan dat hij minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) gaat vragen om de zaak grondig te onderzoeken. Bex: Deze antiterrorismeacties lijken enkel bedoeld om onafhankelijke media te intimideren. Het nut van alternatieve media groeit in tijden van mediaconcentratie. In een globaliserende wereld moet ons land elke vorm van onafhankelijke journalistiek en vrije meningsuiting ondersteunen. Ook Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) wil werk maken van de zaak. Hij diende vandaag (woensdag) een vraag in bij het parlement, die volgende week hoogstwaarschijnlijk in de commissie Media of Buitenlandse Betrekkingen zal worden behandeld. Glorieux richt zich tot Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (NV-A). Glorieux: Bourgeois kan contact opnemen met de andere autoriteiten, Zwitserland of Italië en desnoods met de Amerikaanse ambassade om toelichting te vragen bij de beweegredenen. Aangezien de Indymedia-sites van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen ook getroffen zijn, komt door die actie de persvrijheid ook bij ons in Vlaanderen in het gedrang.

Voorlopig blijft het gissen naar de redenen van de inbeslagname van de Indymedia-servers. Han Soete: Veel duidelijkheid is er niet. We hebben alleen een officieel bericht gekregen van de Amerikaanse provider Rakcspace, die liet weten dat de hardware in beslag is genomen naar aanleiding van een federaal bevel. Volgens het Franse persbureau AFP zou de inbeslagname zijn uitgevoerd op vraag van Italië en Zwitserland. De vraag zou verband houden met foto’s van Zwitserse undercover-agenten die gepost werden op de site van Indymedia Nantes. Dat blijven speculaties, voorlopig is niets zeker, zegt Soete. Het ergste vind ik dat we niet weten door wie en waarom de servers in beslag zijn genomen. Zolang je niet weet waarover het gaat, kan je je niet verdedigen.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft de actie tegen Indymedia scherp veroordeeld. De inbeslagname van de computers en het high profile-gehalte van het incident doen vermoeden dat iemand deze onafhankelijke stemmen in de journalistiek wil smoren, reageerde Adian White van de IFJ. We hebben een grondig onderzoek nodig naar de redenen van deze actie, naar wie er achter zit en wie de actie goedkeurde.

Dit incident doet mij sterk denken aan een roman van Kafka, zegt Pablo Ortellado van Indymedia Brazilië. In Latijns-Amerika werden de sites van Indymedia Brazilië en Uruguay getroffen door de actie. De Braziliaanse site is terug online, de Uruguayaanse heeft nog een week nodig om terug op te starten.

Indymedia, een wereldwijd netwerk van zowat 140 websites, is opgericht in 1999 om op alternatieve manier te berichten over de WTO-top in Seattle. De organisatie is uitgegroeid tot een belangrijke informatiebron van de andersglobalistische beweging. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.