Politici willen niet over wc's praten

‘Water en sanitatie’ staan onafscheidelijk op de agenda van de Verenigde Naties. Watervoorziening krijgt echter nog steeds meer prioriteit dan de bouw van toiletten.
“Om het maar ronduit te zeggen, niemand wil over stront praten”, zegt Serena O’Sullivan van End Water Poverty in Londen. Ook politici en VN-diplomaten laten het afweten. “Dat is gevaarlijk”, zegt O’Sullivan.
Gisteren (22 maart) tijdens Wereldwaterdag, zei Asha-Rose Migiro, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dat wereldwijd 2,6 miljard mensen het zonder adequate sanitaire voorzieningen moeten stellen. Zeven op de tien mensen zonder goede sanitaire voorzieningen woont op het platteland. In de steden groeit het probleem echter, omdat de bevolking in de steden sneller toeneemt. 

Minimale aandacht


Hoewel 1,3 miljard mensen sinds 1990 betere voorzieningen kregen, zal de wereld er waarschijnlijk niet in slagen het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitatie, tegen 2015 te halveren. Dat is een van de Millenniumdoelen (MDG’s), de belangrijkste ontwikkelingsuitdagingen waar de wereld voor staat.  
Deze week doen tientallen landen mee aan ‘de langste toiletrij ter wereld’, om aandacht te vragen voor het probleem. Actievoerders schuiven massaal aan bij openbare toiletten om duidelijk te maken dat er meer latrines moeten worden gebouwd.
Volgens Yong-Ee Cho, voorzitter van de Wereldtoiletvereniging (WTA), worden bij het verlenen van internationale humanitaire hulp, verkeerde prioriteiten gesteld. “Vergeleken met economische kwesties en noodhulp, is de wereldwijde aandacht voor sanitatie op zijn minst minimaal te noemen”, zegt hij. Het onderwerp moet op de politieke agenda komen, zegt O’Sullivan, “dat maakt het probleem zichtbaarder en kan uiteindelijk leiden tot zinvolle actie.”
Die zichtbaarheid kan er wellicht volgende maand komen, als de eerste bijeenkomst op hoog niveau over water en sanitatie wordt gehouden in Washington D.C.

Wildpoepen


 Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds Unicef, bleek vorige week dat ‘wildpoepen’ door gebrek aan toiletten - een praktijk die veel gezondheidsrisico’s meebrengt - wereldwijd is afgenomen: van 25 procent in 1990 naar 17 procent in 2008.
“In Zuid-Azië komt deze praktijk echter nog erg veel voor, 44 procent van de bevolking maakt geen gebruik van een toilet”, staat in de studie. Volgens Unicef is er jaarlijks 7 miljard euro nodig om het aantal mensen zonder degelijke sanitaire voorzieningen tegen 2015 te halveren. Gemiddeld levert een investering van één dollar in sanitatie, 9,10 dollar op. Een investering van één dollar dollar in schoon water, levert 4,40 dollar op, zegt Unicef.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.