Politiek voert boventoon op religieuze wereldconferentie

Niet geloof, maar politiek voerde de boventoon op de World Conference of Religions die vandaag wordt afgesloten in Kyoto (Japan). De conferentie trok veel afgevaardigden uit het Midden-Oosten, zoals de Jordaanse prins El Hassan bin Talal, rabbijn David Rosen uit Israël en de voormalige Iraanse president Seyed Mohammad Khatami.
De conferentie was onder meer bedoeld om de waarde van religie bij het oplossen van conflicten te belichten, maar de aanwezigheid van veel vertegenwoordigers uit het Midden-Oosten leidde vooral in informele gesprekken tot politieke discussies.

David Rosen, voorzitter van World Religions for Peace en oprichter van de Interreligieuze Coördinerende Raad in Israël, zei dat de bijeenkomst een zeldzame mogelijkheid is voor dialoog en gezamenlijke actie. In het Midden-Oosten is het moeilijk voor religieuze leiders om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan. “Elke dag verschijnen er verklaringen van moslimleiders in de Arabische pers, maar ze halen nooit de Hebreeuws- of Engelstalige media. Dat deze verklaringen gehoord worden is alleen al belangrijk; nog beter is het als we gezamenlijk en verklaring kunnen laten uitgaan.”

In Israël wonen een miljoen Arabieren, dus joden en Arabieren leven al in vrede samen, zei Rosen. “De overgrote meerderheid van die Arabieren is moslim, ongeveer 150.000 zijn christen. We willen allemaal hetzelfde, namelijk een waardig bestaan voor iedereen. In essentie zijn we het erover eens dat er een joodse en Palestijnse staat naast elkaar moeten kunnen bestaan.”

Sjeik Tayssir Tamimi, leider van de Palestijnse delegatie op de conferentie, zei eerder echter tijdens een persconferentie dat het werkelijke probleem bij Israël ligt. Dat land zou Jeruzalem, een stad die belangrijk is voor verschillende geloven, willen ‘judaïseren’ en isoleren van de Palestijnse regio met een “apartheidsmuur”.

Rabbijn Rosen sprak daarentegen over een gezamenlijke toekomst voor het Midden-Oosten. Hij zei vertrouwen te hebben in een “regionale federatie tussen Jordanië, Palestina en Israël, als er eenmaal een Palestijnse staat is.”

Met betrekking tot het conflict in Libanon nam Rosen geen blad voor de mond. “Als je het aan Hezbollah, Iran of Hamas vraagt, dan zullen ze de Amerikaanse steun voor Israël als een obstakel zien, omdat ze Israël willen vernietigen.” De relatie tussen Israël en Hamas is moeilijk, zei Rosen, maar hij zei ervan overtuigd te zijn dat de druk uit Europa en de Verenigde Staten helpt om Hamas van een terroristische organisatie om te vormen tot een verantwoordelijke regeringspartij.

Niet alle afgevaardigden deelden Rosens vertrouwen in hulp van buitenaf, of in ieder geval in westerse bemoeienis met de regio. Dat gold ook voor de Jordaanse prins Talal, die gezien wordt als gematigd. Talal verwees naar ervaringen in Irak, waar hij naar eigen zeggen vaak oprechte religieuze leiders tegenkwam die werden uitgesloten van westerse wederbouwprojecten. “De leiders van Iraakse gemeenschappen moeten de kans en het vertrouwen krijgen om hun goede bedoelingen waar te maken en zo ook hun gemeenschappen waardigheid te geven”, zei hij.

Met betrekking tot het conflict in Libanon zei Talal dat het belangrijk is om ook troepen uit moslimlanden te betrekken bij een VN-vredesmacht. Landen als Maleisië, Indonesië en Bangladesh hebben aangeboden troepen te sturen, maar Israël is tegen deelname van deze moslimlanden omdat ze Israël diplomatiek gezien niet erkennen. De VN willen 15.000 militairen naar Libanon sturen, waarvan de helft uit Europa.

Talal zei het onterecht te vinden dat Syrië en Iran vorige maand werden uitgesloten bij een conferentie in Rome over het conflict in Libanon. Als Damascus en Teheran Hezbollah steunen, dan is het volgens hem goed om deze landen ook te betrekken bij het vinden van een oplossing.

De voormalige Iraanse president Khatami legde de schuld voor de recente onrust in het Midden-Oosten bij de verminderde macht van internationale instellingen, in het bijzonder de VN. Hij zei zich voorstander te tonen van hervorming van de VN. “Daar is zelfs de VN-secretaris-generaal het mee eens”, zei Khatami.

Volgens Khatami, die bekend staat als hervormingsgezind, komen veel problemen voort uit het feit dat het Westen met twee maten meet als het gaat om het Iraanse nucleaire programma. Iran heeft het Non-Proliferatieverdrag ondertekend en heeft het recht op vreedzaam gebruik van nucleaire techniek, zei hij. Drie andere landen waarvan bekend is dat ze nucleaire wapens bezitten, Pakistan, India en Israël, hebben het verdrag niet ondertekend. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.