Politieke crisis in Brazilië schaadt links in Latijns-Amerika

Het corruptieschandaal dat de regerende Braziliaanse Arbeiderspartij PT achtervolgt, kan gevolgen hebben voor de andere linkse regeringen in Latijns-Amerika.

De beschuldigingen van corruptie leidden al tot het aftreden van José Dirceu, de kabinetschef van president Luiz Inácio Lula da Silva. De positie van diverse parlementsleden en leiders van de PT en coalitiepartijen wankelt. De kans dat de president zelf zal moeten aftreden als gevolg van het schandaal is klein, maar wordt niet uitgesloten.

De crisis bepaalde de sfeer op het twaalfde Sao Paulo Forum, een bijeenkomst van linkse politieke partijen en sociale bewegingen uit Latijns-Amerika die dit jaar 364 afgevaardigden uit 35 landen trok. Tijdens het forum, dat in 1990 werd opgericht door de PT, toonden de deelnemers hun traditionele solidariteit met de PT, maar veel politici waren duidelijk aangeslagen door het schandaal. De unanieme steun voor de regering van Lula is minder vanzelfsprekend geworden.

Parlementslid Fernando Gabeira, die vorig jaar de PT verliet om terug te keren naar de Groene Partij, zegt dat hij verwacht dat de crisis uitmondt in de ineenstorting van de PT en de fragmentatie van links. Gabeira, in de jaren tachtig medeoprichter van de Groene Partij, zegt er niet aan te twijfelen dat de PT zich schuldig heeft gemaakt aan het omkopen van parlementsleden om steun te verwerven voor wetsvoorstellen.

Die beschuldiging kwam van Roberto Jefferson, oud-leider van de Arbeiderspartij PTB. Jefferson is zelf verwikkeld in een omkoopschandaal bij de staatspostbedrijf. Oud-rechter en parlementslid Denise Frossard zegt dat het corruptieschandaal waarbij partijleden en enkele grote bedrijven betrokken zijn, alle kenmerken vertoont van een georganiseerd netwerk.

Progressieve bewegingen in Brazilië moeten een proces in gang zetten om zichzelf te hervinden, zegt Gabeira. Dat proces moet vooral gericht zijn op het versterken van de democratie en het verwerpen van autoritair links voor wie het doel de middelen heiligt. Gabeira doelt daarmee op de krachten die de PT momenteel beheersen.

Volgens Daniel Aarao Reis, professor hedendaagse geschiedenis aan de Fluminense Federale Universiteit, kan de crisis in de Braziliaanse regering een tsunami worden voor linkse bewegingen in heel Latijns-Amerika , inclusief voor de partijen en groeperingen die zich hebben afgesplitst van de PT. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.