Politieke heibel in Albanië

De socialistische oppositiepartij in Albanië heeft vrijdag meer dan 200.000 mensen op de been gekregen in de Albanese hoofdstad Tirana om op te roepen tot volledige transparantie van de verkiezingsuitslagen van juni 2009. De leider van de socialistische partij eist een gedeeltelijke hertelling van de stemmen.
  • Kristof Clerix Albani Kristof Clerix
Vier grote coalities van alles samen 33 partijen dongen op 28 juni 2009 mee naar de stem van de kiezer. De ‘Alliantie voor Verandering’, met de Democratische partij van premier Sali Berisha, haalde 46,9% van de stemmen, de ‘Unificatie voor Verandering’ haalde 45,3%. Maar het socialistisch blok heeft de uitslag nooit aanvaard. Ze weigerde tot begin dit jaar in het parlement te zetelen.
De socialistische partij beschuldigt premier Berisha ervan de resultaten gemanipuleerd te hebben, maar Berisha is het daar niet mee eens, en zegt dat zowel lokale rechtbanken als Europese organisaties de uitslag legitiem verklaard hebben. Hij bestempelt de eis van de socialisten om een deel van de stemmen te hertellen, illegaal. ‘Open de stembussen, zodat je het corrupte wapen naast je neer kan leggen waarmee je de verkiezingen gedood hebt’, klinkt het bij de Socialistische Partij.
De speciale gezant voor de Organisatie voor Sociale en Economische Samenwerking in Europa (OVSE), Konstantin Zhigalov, heeft eerder dit jaar Albanië opgeroepen om de hervormingsagenda verder te zetten. ‘We staan klaar om de politieke partijen te helpen bij hun dialoog’, zei Zhigalov. ‘Maar het is aan de nationale spelers om hun verantwoordelijkheid op te nemen om de huidige situatie aan te pakken.’

Hongerstaking


Na het massale protest kondigden 22 socialistische parlementsleden en 180 aanhangers van de partij aan een hongerstaking te starten voor de ambtswoning van de eerste minister. ‘Niemand verlaat deze plaats zolang onze legitieme vraag om de stembussen te openen en transparantie te bieden over de verkiezingen, niet ingewilligd worden’, zegt Fatmir Xhafaj van de socialistische partij.
Lees ook: Albanië, land in transitie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur