Politieke impasse in Thailand

Thailand riskeert geregeerd te worden door bendes, na de anti-overheidsbetogingen van de rechtse oppositie en de bezetting van de internationale luchthaven van Bangkok. Duizenden demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) bezetten de luchthaven, waardoor zeker vierduizend reizigers strandden. 18.000 betogers hebben ook het parlementsgebouw bezet.
Toeristen moesten dinsdagavond lijdzaam toezien hoe oppositieleden, opvallend gehuld in gele kleren  –de kleur van de monarchiegezinde PAD– de passagiersterminal overspoelden. De oppositiepartij PAD verdenkt de huidige premier Somchai Wongsawat nauwe banden te onderhouden met de twee jaar geleden door het leger verjaagde premier Thaksin Shinawatra. Deze werd toen beschuldigd van, en veroordeeld voor corruptie en belangenvermenging.
Dat premier Somchai de schoonbroer is van Thaksin, versterkt natuurlijk de mening van PAD dat de huidige regering een puppetregime is van de in Groot-Brittannië verblijvende Thaksin. De premier liet al verstaan niet onder de indruk te zijn van de protesten, en allerminst van plan te zijn op te krassen.
De regering  vindt dat toegeven aan de eisen van de PAD ongezond zou zijn voor de democratie in het land. De verkiezing van de coalitie eind 2007 betekende een ommekeer na een militaire coup in september 2006, de achttiende in de Thaise geschiedenis.

Geen nieuwe verkiezingen


Een poging van de machtige militaire opperbevelhebber van Thailand, generaal Anupong Paojinda, om een oplossing voor de groeiende spanning uit te werken, werd prompt afgewezen door de PAD. Anupong drong er bij de regering, die geleid wordt door de Partij van Volksmacht (PPP) op aan om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te organiseren. PAD-leider Sondhi Limthongkul zei echter dat er geen onderhandelingen mogelijk zijn vooraleer de eerste minister afgetreden is.
Een nieuwe coup, zoals de PAD vraagt, ziet Anupong niet zitten. ‘We kunnen geen nieuwe coup plegen’, zei hij. ‘We hebben gepraat met veel mensen uit de regering en uit de private en academische sector en ze zeggen allemaal dat een coup niet de oplossing is.’

Dit is de ergste vorm van politieke afpersing die we ooit gezien hebben in dit land.
Dure acties


Terwijl het land wacht op het volgende initiatief van de regering en de PAD, is iedereen het erover eens dat de bezetting van luchthaven een zware klap betekent voor de toeristische sector in het land, die het al moeilijk had. Meer dan vijftien landen al hebben reiswaarschuwingen gegeven over Thailand.
Volgens schattingen kan de crisis het land daardoor 400 miljoen baht (meer dan 10 miljoen euro) per dag aan toeristische inkomsten kosten. De crisis komt er op een moment dat het aantal buitenlandse toeristen in Thailand al met 16,5 procent gedaald was door de gestegen reiskosten en de aanhoudende spanningen in het land.

Politieke beweging of misdadigers?


‘De bestorming van de luchthaven heeft de protesten hier op een nieuw niveau getild’, zegt Laurent Malespine van Don’t Blink, een bedrijf dat onderzoek doet naar politiek en media. ‘De verstoring van het normale leven is veel erger dan voorheen. Dat is iets dat de bevolking moeilijk kan aanvaarden.’
Maar niet iedereen is zo mild voor de betogers. ‘Dit is de ergste vorm van politieke afpersing die we ooit gezien hebben in dit land’, zegt Sunai Phasuk van Human Rights Watch in Thailand. ‘Het hele land wordt gegijzeld.’ Sunai refereert aan confrontaties eerder deze week, toen gewapende PAD-betogers met scherp schoten op regeringsgezinde betogers. ‘De PAD heeft wapens gebruikt om mensen aan te vallen met het doel ze te doden. Deze politieke beweging verandert in een groep misdadigers.’

Maanden van onrust


Het is al maanden onrustig in Thailand. In augustus en oktober braken reeds rellen uit tussen oppositie en regeringsgezinden. Bij de laatste zware protesten begin oktober raakten bijna 300 mensen gewond, en viel tenminste één dode.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.