Politieke onzekerheid in VS werpt schaduw over dialoog met China

Toponderhandelaars uit de Verenigde Staten en China discussiëren op 17 en 18 juni over de toekomst van de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Maar met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet is de toekomst van het Amerikaanse beleid rond handel, investeringen en China erg onzeker.
De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, is voorzitter van de vierde ronde van de “Strategisch-Economische Dialoog”, een initiatief dat hij gestart is om de spanningen tussen de concurrerende grootmachten te matigen. Washington hoopt met de regelmatige dialoog ook nieuwe kansen te creëren op de Chinese consumentenmarkt en in de financiële sector.

Onzekerheid


De gesprekken zullen echter lijden onder het onzekere politieke klimaat in de VS nu de regering-Bush tegen haar laatste maanden aankijkt. De Chinese gesprekspartners en belangrijke Amerikaanse bedrijven kijken dan ook reikhalzend uit naar de toekomstige koers van Washington. Daarom verwachten waarnemers dat grote politieke doorbraken op de top in Annapolis deze week onwaarschijnlijk zijn. Vraag is dan ook of de deelnemers er in zullen slagen om een gepland akkoord rond energie- en milieuthema’s te ondertekenen. De VS zijn de grootste energieconsument, terwijl China de snelst groeiende energieslokop is.
Bush’ mogelijke opvolgers, Barack Obama en John McCain, staan al te trappelen om de fakkel over te nemen, maar het is onduidelijk of ze de dialoog met China verder willen zetten. Beide hebben ze zich uitgesproken over de noodzaak om met China te praten over milieuproblemen. Maar Obama, die de steun van de vakbonden nodig heeft, heeft China er ook al van beschuldigd Amerikaanse jobs af te snoepen met oneerlijke handelspraktijken.
Obama heeft ook gezegd sancties te willen treffen tegen China, dat zijn munt kunstmatig laag houdt. De kans is groot dat de volgende Amerikaanse president hoe dan ook onder druk komt van het Congres en de publieke opinie om meer druk uit te oefenen op China om de yuan hoger te waarderen.
Het Amerikaanse handelstekort met China klokte vorig jaar af op een recordbedrag van 356 miljard dollar en is goed voor één derde van het totale Amerikaanse tekort. De Chinese overheid bijt van zich af met het argument dat ze de waarde van de yuan steeds meer laat bepalen door de markt en dat de munt 20 procent gestegen is tegenover de dollar sinds 2005. Daardoor zijn de VS sneller beginnen uit te voeren naar China en begint het handelstekort stilaan te krimpen.

De pot en de ketel


De Chinese onderhandelaars maken zich op hun beurt zorgen over de Amerikaanse politiek om de dollar te verzwakken en zo de eigen export op te krikken. Een zwakkere dollar kan inderdaad het handelstekort doen krimpen, maar is erg slecht voor de Chinese buitenlandse reserves, die voor een groot deel uit dollars bestaan.
Hoogstwaarschijnlijk zullen de onderhandelaars het andere kamp er ook van beschuldigen buitenlandse investeringen in eigen land af te houden. Paulson heeft al laten weten dat hij de bezorgdheid van de Amerikaanse bedrijven zou overbrengen “over de Chinese investeringsregels die erg ondoorzichtig zijn en vooral Chinese bedrijven lijken ten goede te moeten komen.”
De VS willen de Chinese markt graag opengesteld zien voor buitenlandse banken en investeringsmaatschappijen, waaronder de Amerikaanse. De Chinese leiders zijn echter terughoudend om te snel te liberaliseren, in het licht van de enorme verliezen die de Amerikaanse economie de afgelopen maanden geleden heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.