Politieke rivaliteit ondermijnt stabiliteit Oost-Timor

Niet de Australische en Nieuw-Zeelandse vredestroepen maar de politici van Oost-Timor moeten ervoor zorgen dat er opnieuw rust en orde komt in Oost-Timor. De analyse wordt breed gedeeld door experts en academici, maar de praktische invulling ervan laat op zich wachten.
De rivaliteit tussen Oost-Timorese politici leidde in 2006 tot een clash tussen het ‘oosten’ en het ‘westen’ van Oost-Timor, die elk een deel van het leger voor hun zaak wisten in te spannen. Bij de crisis in en rond de hoofdstad Dili verloren 37 mensen het leven en sloegen meer dan 100.000 inwoners op de vlucht. Uiteindelijk keerde de rust weer nadat premier Mari Alkatiri, de leider van het Fretilin, ontslag nam en Australië en Nieuw-Zeeland troepen ter plaatste stuurden.
De rivaliteit tussen Alkatiri en Xanana Gusmao, de huidige premier van Oost-Timor, is sindsdien alleen maar toegenomen. Gusmao richtte zijn eigen partij op, het Nationale Congres voor de Heropbouw van Oost-Timor, en daagde daarmee rechtstreeks het Fretilin uit bij verkiezingen in 2007. Het Fretilin, de partij die groeide uit de guerrillabeweging voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor, bleef de grootste partij. Het CNRT van Gusmao bracht evenwel een coalitieregering met andere partijen op de been, die door het Fretelin nooit werd erkend.
“Er zijn twee mensen in dit land die 80 procent van de problemen kunnen oplossen als ze gaan samenzitten en elkaar proberen te begrijpen”, zegt Alkatiri op het hoofdkwartier van Fretilin. “Ik ben klaar om met Xanana Gusmao te gaan onderhandelen, maar niet als commandant of soldaat. De stabiliteit van Oost-Timor is geen zaak van buitenlandse troepen. Het zijn de leiders van Oost-Timor die hun tegenstellingen moeten proberen te overstijgen.”
Er zijn momenteel 750 Australische soldaten gelegerd in Oost-Timor. Premier Xanana Gusmao verzocht Australië onlangs om nog meer troepen te leveren, na een mislukte moordaanslag op zijn leven en dat van president en Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta.
De nieuwe Australische premier Kevin Rudd vaart een minder militaristische koers dan zijn voorganger John Howard, maar blijft oog hebben voor de strategische belangen van zijn land in de regio. Oost-Timor is een buurland van Australië en is strategisch belangrijk omdat het een steunpunt kan zijn voor een buitenlandse invasie. Bovendien is de Australische aanwezigheid in Oost-Timor een doorn in het oog van een andere regionale grootmacht, Indonesië.
“Het probleem met de Oost-Timorezen is dat we verenigd zijn als er een externe dreiging is, maar dat we zonder die dreiging elkaar in de haren zitten.”
Rudd heeft al laten verstaan dat het defensiebudget tot 2017 met drie procent zal blijven groeien. “De Aziatische regio rond de Stille Oceaan wordt welvarender en de landen brengen hun militaire middelen op een hoger niveau”, zei Rudd in een toespraak voor veteranen van het Australische leger. Canberra is naast Japan en China ook een van de belangrijkste geldschieters van Oost-Timor. Voor de volgende vier jaar heeft het 73,6 miljoen euro hulp geprogrammeerd.
Verkiezingen in 2009
Het ziet er niet naar uit dat het Australisch leger Oost-Timor snel zal verlaten. In 2009 zijn er verkiezingen, wat voor politieke hoogspanning zal zorgen. Bovendien schiet de integratie van het leger en de politie van Oost-Timor onder een bevel niet zo goed op. “Het probleem tussen het leger en de politie blijft bestaan, vooral aan de kant van de politie”, meent Alkatiri.
“Als Australië stabiliteit in het gebied wil, moet het meer macht geven aan de regio zelf”, zegt Loro Horta, onderzoeker aan de S. Rajaratnam School of International Studies in Singapore. “Het zijn de leiders van Oost-Timor die van de rust gebruik moeten maken om kansen en werkgelegenheid te scheppen voor de mensen. Het probleem met de Oost-Timorezen is dat we verenigd zijn als er een externe dreiging is, maar dat we zonder die dreiging elkaar in de haren zitten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.