Politieke vete kleurt verkiezingsstrijd in Nigeria

“Militaire democratie”, zo noemt de Nigeriaanse vice-president Atiku Abubakar het verkiezingsproces dat in april een opvolger voor de huidige president Olusegun Obasanjo moet opleveren. De vete tussen Abubakar en Obasanjo, de nummers 1 en 2 van het land, beheerst de verkiezingsstrijd in Nigeria.
Abubakar, sinds 1999 vice-president, gelooft dat hij de beste kandidaat is om Obasanjo op te volgen. Hij beweert dat Obasanjo, een gepensioneerde generaal, militaire tactieken gebruikt om hem dwars te zitten. “Obasanjo is een dictator”, zei Abubakar onlangs tijdens een verkiezingsbijeenkomst.
Beide mannen hebben al enige tijd ruzie. In een kranteninterview erkende Abubakar dat ronduit. “We hebben al drie maanden niet meer met elkaar gesproken”, zei hij. De ruzie tussen Obasanjo en Abubakar liep vorig jaar uit de hand, toen Abubakar de oppositie aanvoerde tegen een grondswetswijziging die Obasanjo de mogelijkheid moest bieden voor een derde termijn herkozen te worden.
In tegenstelling tot de verwachtingen, maakte Obasanjo’s mislukte poging om voor een derde termijn te gaan, het niet gemakkelijker voor Abubakar om zijn presidentiele ambities te verwezenlijken. De afgelopen maanden legde de regering hem allerlei obstakels in de weg, die lijken op vergeldingsacties voor zijn rol in het blokkeren van Obasanjo’s derde termijn.

Schorsing


De vice-president werd onder meer beschuldigd van mismanagement van het Ontwikkelingsfonds voor Petroleumtechnologie, dat onder zijn supervisie stond. Daarna volgde een schorsing voor drie maanden door de regerende People’s Democratic Party (PDP). Door de schorsing kreeg Abubakar niet de kans om de belangrijkste presidentskandidaten van de partij uit te dagen.
Uit woede over de gang van zaken stapte hij uit de partij en sloot zich aan bij de oppositiepartij Action Congress, waar hij wel kandidaat voor de verkiezingen werd. De huidige president en de vice-president behoren nu tot verschillende partijen.
“Dit is goed voor de democratie en voor de checks and balances in de regering, omdat we nu eindelijk iemand in de regering hebben die vragen stelt bij de acties van de president”, zegt Jire Afolabi, politicoloog in Lagos. De regerende partij probeert Abubakar echter op een zijspoor te zetten. De Nigeriaanse grondwet schrijft voor dat de president en vice-president van dezelfde partij moeten zijn en de PDP vecht de positie van Abubakar nu juridisch aan.

Wraakactie


Bode Olufemi, een campagnevoerder die zich inzet voor het bevorderen van de democratie, zegt bezorgd te zijn over de tactieken die worden ingezet in de vete tussen de president en zijn vice-president. “Je kunt je afvragen of wat hier gebeurt nog iets met democratie te maken heeft”, zegt hij. “Wat we zien is dat de man met de meeste politieke macht tactieken inzet tegen de zwakkere partij, in de naam van de democratie.”
President Obasanjo ontkent dat hij bezig is met een wraakactie tegen Abubakar. Hij beweert dat de onenigheid voorvloeit uit zijn gevecht tegen de corruptie. “De nummer twee van dit land is in het nauw gedreven omdat er een zweem van corruptie om hem heen hangt”, verklaarde Obasanjo onlangs tegenover Amerikaanse journalisten in Nigeria.
Twee rapporten die Abubakar beschuldigen van corruptie, werden echter niet erkend door de rechtbank. Abubakar beschuldigt op zijn beurt Obasanjo van corruptie. De Nigeriaanse regering zou volgens hem voor twee miljard dollar wapens hebben gekocht om de bevolking van de Niger Delta de mond te snoeren. De bewoners van de Niger Delta eisen een deel van de inkomsten uit olie die in hun regio word gewonnen. Abubakar zegt dat hij aan die eis tegemoet zal komen, als hij president wordt.

Militaire coup


Als Obasanjo in april de macht zou overdragen aan een andere burgerlijke regering, dan zou dat de eerste keer zijn dat er een transitie plaatsvindt van de ene democratische regering naar een andere. Sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1960, werd elke democratische regering gevolgd door een militaire coup.
In de aanloop naar de verkiezingen van april was tot nu toe sprake van geweld en politieke moorden. “Er heerst spanning in het land”, zegt Godwin Tonjo, afkomstig uit de Nigerdelta, een van de regio’s die het ergst getroffen werd door het geweld.
President Obasanjo is een christen uit het Zuiden en de macht zal na april hoogstwaarschijnlijk verschuiven naar het islamitische Noorden. Er zijn 27 presidentskandidaten, maar naar verwachting zal de strijd gaan tussen drie moslimkandidaten: Abubakar voor het Action Congress, Umaru Musa Yar’Adua voor de regerende PDP en Muhammadu Buhari die kandidaat is van de All Nigeria People’s Party (ANPP).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.