Populairste Zuid-Amerikaanse drank blijkt goed tegen kanker

Maté, het meest geliefde drankje in onder meer Argentinië en Brazilië blijkt een anti-oxidanten bom. Het kan dus hart-en bloedvatenziektes, slagaderziektes, diabetes en enkele vormen van kanker voorkomen. Dat zegt de  Argentijnse Luis Brumovsky die in 2009 onderzoek voerde naar de voordelen van maté.

  • Maté

Maté is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar het vooral in Argentinië en Uruguay, maar ook in Paraguay en Brazilië, massaal wordt gedronken. Maté is een drankje dat bereid wordt op basis van (maté)thee en warm water.  De kruidenthee is vernoemd naar het speciale omhulsel, een kalebas, waar het in geserveerd wordt.

Stimulerend

Chemisch ingenieur Brumovsky stelde vast dat het drankje een hoog percentage ‘polifenolen’ bevat, een substantie die veel ziektes doet vermijden en celveroudering tegengaat. Diverse voedingspecialisten bevestigden zijn vaststellingen.  Ze omschrijven Maté als een stimulerend drankje dat te hoge cholesterol tegen gaat en een zuiverende werking heeft.

De matéthee die men gebruikt voor het klaar maken van het drankje, draagt de wetenschappelijke naam Ilex paraguariensis. Ze wordt gemaakt op basis van gedroogde blaadjes en takjes van een plant die groeit in de Paraná, de op één na langste rivier (na de Amazonerivier)  van Zuid-Amerika. De indianen gebruikten deze plant vroeger al als voedsel en ter genezing.

Bereiding

Het drinken van maté is een sociaal en cultureel gebeuren. Het draait om het samenbrengen van mensen, daarom maak je het klaar om te worden gedronken met vrienden en familie. Tijdens het bereiden vul je de kalebas tot de helft met matéthee. Vervolgens dek je de kalebas af met je hand zodat je goed kan schudden en het theegruis kan verwijderen.
Voordat je dan het kokend water bij de theekruiden giet, voeg je best eerst wat koud water toe om te vermijden dat de kruiden verbranden. Als dit alles gebeurd is, steek je het ijzeren rietje (la bombilla) tot op de bodem en is het drankje klaar om te worden geserveerd (cebar, werkwoord dat specifiek het opdienen van de maté aangeeft).

Matéthee in België en Europa

In Zuid-Amerika vind je de matéthee in eender welke winkel of markt, verpakt per (halve) kilo, of meer. Elke Argentijn heeft  minstens twee pakketjes matéthee in huis.

Wie de thee of de kalebas hier wil kopen kan terecht in “La septième tasse” in Brussel. De winkel ligt in Elsene, op 150 meter van de Louisalaan. Je kan de producten ook online bestellen op de volgende webpagina’s:

© 2010 — StampMedia – Clara Lordi & Ruth Vanreusel (vertaling)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift