Populariteit VS naar dieptepunt in Arabische wereld

De populariteit van de Verenigde Staten in de Arabische wereld is gedaald tot een niveau dat lager is dan tijdens het laatste jaar van de regering van George W. Bush. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling in zes Arabische landen.

  • Reuters Een Palestijn verbrandt een Amerikaanse vlag in Ramallah, Westelijke Jordaanoever Reuters

Uit het onderzoek Arab Attitudes blijkt dat de populariteit van de Verenigde Staten in Marokko, Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in de afgelopen twee jaar met 9 procentpunt of meer is gedaald.

In Egypte ging de daling van 30 naar 5 procent. Alleen in Libanon bleef de bevolking consistent positief over de VS (23 procent).

Te hoge verwachtingen

Opiniepeiler Zogby International deed tussen half mei en half juni vierduizend interviews. Uit de interviews bleek ook dat minder dan 10 procent van de Arabieren in alle onderzochte landen het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama goedkeurt.
 
Obama scoorde slecht ten opzichte van vier andere leiders van wie de populariteit onderzocht werd. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en de Saoedische koning Abdullah ibn Abdul Aziz scoorden het hoogste, daarna volgden de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de Franse president Nicolas Sarkozy.

De afgenomen waardering voor zowel de VS als Obama komt vooral voort uit teleurstelling over de hoge verwachtingen die Obama schiep bij zijn verkiezing in 2008, zegt James Zogby, voorzitter van het Arab American Institute (AAI) dat het jaarlijkse onderzoek sponsort.
 
Die verwachtingen stegen nog na de speech van Obama in 2009 in Cairo. Hij sprak toen de wens uit tot “een nieuwe start” tussen de VS en de moslimwereld en toonde begrip voor de Palestijnse noden.

“Het gaat hier over verwachtingen die niet worden waargemaakt”, zegt Zogby, auteur van het boek Arab Voices. Zogby’s broer John is ceo van Zogby International.

“Obama heeft geen woede over het Amerikaanse beleid veroorzaakt, hij heeft de verwachting doen ontstaan dat de problemen in het Midden-Oosten worden opgelost”, legt hij uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.