Poreuze Afghaanse grens maakt strijd tegen polio 'vruchteloos'

Ondanks grootschalige inspanningen van de Pakistaanse overheid om het poliovirus in het hele land uit te roeien, zijn er dit jaar al vier nieuwe gevallen vastgesteld. Het virus wordt vooral overgedragen door nomadische families die de grens tussen Afghanistan en Pakistan oversteken.
Pakistan is een van de vier landen ter wereld die het poliovirus nog altijd niet hebben kunnen uitroeien. De andere landen zijn buurland Afghanistan, India en Nigeria.
Deze week pakte de Pakistaanse overheid uit met een nieuwe campagne om de mensen te vaccineren. De actie is onderdeel van het Uitgebreide Programma van Immunisering (EPI) van het ministerie van Volksgezondheid. Ondanks de inspanningen van 60.000 gezondheidswerkers in Pakistan, die van deur tot deur gaan om ongeveer 6,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar het vaccin toe te dienen, heeft de campagne nog maar 96 procent bereikt.
Dit cijfer lijkt hoog, maar door het gebrek aan politieke wil en de onverschilligheid van ouders lijkt het doel om het poliovirus volledig uit te roeien voorlopig nog niet in zicht.
„Onze inspanningen moeten worden ondersteund door de provinciale besturen en districten”, zegt dr. Salma Kausar Ali, projectdirecteur van EPI in de provincie Sindh. In deze zuidelijke provincie in Pakistan zijn onlangs drie nieuwe gevallen van polio vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmettingen op vier sinds het begin van dit jaar.
Gezondheidswerkers vrezen dat het poliovirus opnieuw zal uitbreken in de onherbergzame gebieden langs de Afghaanse grens, waar er nauwe contacten zijn tussen de families over de grenzen heen. „De drie gevallen van besmetting in de jongste maanden deden zich allemaal voor bij de nomadische bevolking, niet bij de inheemse Sindhi”, zegt Ali.
„Genetische analyse toont aan dat het virus zijn oorsprong heeft in Kandahar, Afghanistan. Zolang het virus in Afghanistan en de grensprovincies niet wordt uitgeroeid, zijn onze pogingen om het virus in Pakistan uit te roeien vruchteloos.”
Pakistan is zich van het probleem bewust en heeft zijn inspanningen om het virus ‘immobiel’ te maken al opgevoerd. Zo werden er 26 EPI-centra langs de grensposten opgericht. Het gaat om busstopplaatsen, zeehavens en luchthavens. Deze centra moeten verhinderen dat kinderen Pakistan verlaten of binnenkomen zonder dat ze gevaccineerd zijn. Op deze manier zijn al 11.000 kinderen preventief behandeld.
Pakistan heeft ook zijn oude medische toestellen vervangen en de logistieke nachtmerrie voor medische teams is grotendeels opgelost door te voorzien in beter transport.
Zofeen Ebrahim

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.