Porto Alegre stelt Occupy'ers ultimatum

Het stadsbestuur van het Braziliaanse Porto Alegre heeft de plaatselijke Occupy-manifestanten tot vanavond de tijd gegeven om te vertrekken. Porto Alegre had de laatste jaren net een internationale reputatie opgebouwd als gastheer van grote burger- en milieubijeenkomsten. De Occupy’ers lieten weten dat ze er morgen nog altijd zullen zijn.

Vandaag is het kamp van Occupy Porto Alegre op de Praça da Matriz, een plein in het centrum van de stad, vlak bij het parlement en het regeringsgebouw, precies drie maanden oud.

Het stadsbestuur zegt dat de Occupy’ers beloofd hebben er na drie maanden een eind aan te maken en hoopt dat ze morgen spontaan vertrekken. De bezetters zeggen via hun blog dat van zo’n afspraak niets aan is. Ze zijn niet van plan te vertrekken en voelen zich gesterkt door de grondwet.

Fernando Záchia, verantwoordelijk voor milieu in het stadsbestuur, wil een confrontatie vermijden. “Men moet begrijpen dat dit een democratische stad is en dat er ruimte moet zijn voor alle bewegingen, groot en klein.”

Porto Alegre was in de jaren 1970 een pionier op het vlak van milieubeleid. In 1989 stelde het voor het eerst een participatieve begroting voor. In 2001 kreeg het wereldbekendheid als zetel van het Sociaal Wereldforum.

Geen leider

Ongeveer dertig bezetters wonen in het Occupy-kamp. Net zoals in Occupy-kampen elders in de wereld is er geen leider, wordt over alles gestemd in vergadering en zijn er debatten over onder meer groene energie, biologische voeding en mensenrechten.

“Het is een vorm protest tegen de ongebreidelde concurrentie”, zegt de negentienjarige Mauricio, een student sociale wetenschappen aan de Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Leden van de groep nemen vrijdag deel aan een openbare hoorzitting over de omstreden waterkrachtcentrale van Paiquerê. “De centrale is bijna goedgekeurd”, zegt de 22-jarige Luís , een bioloog. “We gaan argumenteren dat het project ongrondwettelijk is omdat het een bedreiging vormt voor met uitsterving bedreigde soorten en voor de Mata Atlântica. Men gaat 4000 hectare bos en eeuwenoude araucaria’ s onder water zetten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.