Portugal Europees bruggenhoofd voor Venezolaanse olie

Het Venezolaanse staatsaardoliebedrijf Pdvsa zal in de toekomst een derde van de aardolie leveren die Portugal nodig heeft. De Portugese aardoliemaatschappij GALP gaat Venezuela helpen zijn activiteiten in de rest van Europa uit te breiden.
Pdvsa en GALP hebben dinsdag een principeakkoord ondertekend over hun toekomstige samenwerking. De voormalige Portugese president Mario Soares, die nauwe banden heeft met de Venezolaanse president Hugo Chávez, speelde een belangrijke rol bij het bij elkaar brengen van de partners.
Portugal argumenteert dat de import van olie uit Venezuela bijdraagt tot de diversificatie van de Europese invoer en op die manier de energieveiligheid van de EU verbetert. De Stichting Mario Soares en GALP organiseerden begin deze week een internationaal forum over het thema in Lissabon. Als voorzitter van de Europese Unie kan Portugal nu makkelijk thema’s op de Europese agenda zetten.
GALP en Pdvsa willen samen projecten opzetten. De Portugezen overwegen te participeren in de exploratie en exploitatie van olievelden rond de Orinoco. De olieproductie in die regio zou daardoor moeten kunnen worden opgetrokken van 3,3 tot 5,8 miljoen vaten per jaar. Een andere mogelijkheid is een participatie in de exploitatie van offshore gasvelden. 
Venezuela denkt er van zijn kant aan een strategische voorraad aardolie op te slaan in de Portugese raffinaderij van Sines, 120 kilometer ten zuiden van Lissabon. Dat zou de commercialsering van de Venezolaanse olie in de rest van Zuid-Europa makkelijker maken.
Het akkoord werd door de meeste Portugese media toegejuicht. Een uitzondering vormt de directeur van de krant Público de Lisboa, José Manuel Fernandes, die vindt dat GALP overeenkomsten tekent in “weinig aan te bevelen delen van de wereld. Na Angola is nu Venezuela aan de beurt, en straks ook Rusland.” Het Russische Gazprom wil zich volgens sommige Portugese experts inkopen in GALP.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift