Portugal is ineens koploper voor windenergie

Nog maar tien jaar geleden kreeg Portugal bakken kritieken over zich heen voor zijn energiebeleid. Het zonnige en winderige land had alles in huis om hernieuwbare energie te maken. Vandaag is Portugal een voorbeeld.
Het land met 10,5 miljoen inwoners heeft zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gevoelig verminderd. Nu haalt Portugal 36 procent van zijn elektriciteit uit wind- en zonne-energie. Dit jaar wil de regering van de socialist José Sócrates al 45 procent uit hernieuwbare energiebronnen halen.

Vooral op het vlak van windenergie boekt het land enorme vooruitgang. Het laat zelfs Spanje achter zich en bezet nu de tweede plaats op de wereldranglijst, na Denemarken. Volgens Lurdes Ferreira, milieuspecialist van de krant Público, levert windenergie nu 15 procent van elke 100 watt die de Portugese gezinnen verbruiken. Denemarken zit net boven 20 procent, Spanje haalt 14 procent uit wind.

De laatste cijfers van de Nationale Energienetwerken (REN) geven aan dat de wind nu al dagelijks gedurende 3 uur en 36 minuten instaat voor de energieproductie van het land, een stijging met 31 procent ten opzichte van 2008.

Kleine windturbines



Portugal moedigt zowel groot- als kleinschalige projecten aan. In São Pedro do Estoril bijvoorbeeld, een kustplaats in de regio Cascais, staan zeven kleine windturbines opgesteld langs een van de drukste autowegen van het land. Ze promoten het privégebruik van dit soort kleine windmolens. De apparaten leveren voldoende elektriciteit aan een plaatselijk milieucentrum. Dat beschikt over een weerstation en demonstreert bezoekers hoe kleinschalige windenergieprojecten werken.

De captatie van fotovoltaïsche zonne-energie steeg de afgelopen drie jaar met meer dan 300 procent in Portugal. Waterkrachtcentrales verhoogden hun productie in die periode met een kwart.

Moeilijk



Het zal moeilijk zijn om dit jaar al 45 procent uit hernieuwbare energiebronnen te halen, zegt Antonio Sá da Costa, voorzitter van de Verenging voor Hernieuwbare Energie (Apren). Verscheidene projecten zitten nog vast in de overheidsbureaucratie, zegt hij. Bovendien mag het verbruik niet stijgen. Als het verbruik met meer dan 1 procent stijgt, moet Portugal energie invoeren en die zal uit fossiele bronnen komen, waarschuwt Sá da Costa.

De Portugese elektriciteitsmaatschappij EDP maakt zich sterk dat het met de huidige evolutie haar CO2-uitstoot met 70 procent vermindert tegen 2020.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.