Portugal kampt met ergste droogte in honderd jaar

Portugal heeft heel andere winterzorgen dan de rest van Europa. Het heeft er de voorbije vier maanden nauwelijks geregend, en nu bedreigt uitzonderlijke vrieskou de schaarse jonge plantjes die toch nog de kop opsteken. Als het warmer wordt, worden de kurkdroge bossen een makkelijke prooi voor het vuur. De eerste bosbranden woeden nu al.


Het heeft in Portugal voor het laatst op 29 oktober hard geregend. Na vier maanden droogte hebben de meeste boeren de hoop opgegeven dat het nog wat wordt met de gewassen die nu op de velden staan. Ook de veeteelt in het zuiden van het land is zwaar getroffen. In de streek van Alentejo liggen kadavers van koeien, geiten en schapen op de verdorde grasvlakten. Normaal zijn die weidegronden in deze tijd van het jaar frisgroen, maar nu overheerst het fletse geel van droge stoppels. 70 procent van de weides zou al onbruikbaar zijn.

In november en december waren de Portugezen nog blij met de onafgebroken zonneschijn en temperaturen tot 17 graden Celcius. Maar in januari begonnen de prijzen van verse landbouwproducten te stijgen – sommige producten zijn nu drie keer duurder dan vroeger. Dat drukte de pret. Terwijl de rest van Europa bibbert onder een koudegolf, heeft Portugal ook te kampen met bosbranden die normaal enkel in de zomer voorkomen. De branden worden aangewakkerd door de sterke wind die in heel het land staat. In de buurt van Coimbra kwamen vier brandweerlieden om bij pogingen om een oprukkende brand te bedwingen.

Vorige week woensdag stuurde de luchtmacht haar C130-vliegtuigen de lucht in om wolken te bestrooien met kaliumchloraat en zilverjodide – op die manier kan er kunstmatig regen uitgelokt worden. Vorig jaar kende die aanpak succes, maar nu bleven de resultaten beperkt. Ook de gelovige Portugezen kijken naar boven. De bisschop van Fátima-Liria, Serafim Ferreira e Silva, laat in het bedevaartsoord speciale missen opdragen waarin regen wordt afgesmeekt. Op andere plaatsen van het land rukken processies uit om het hemelwater eindelijk te doen neerkomen.

De voorbije dagen heeft het een beetje geregend in het zuiden van Portugal. Maar daar vriest het nu, wat kiemende planten en bottende bomen fataal wordt.

Maandag hebben Portugese boeren een delegatie naar Brussel gestuurd om uitzonderlijke steun voor de getroffen landbouwbedrijven te vragen. De delegatie trekt ook naar Straatsburg om het Europees Parlement in te lichten over de noodtoestand. De Portugese boeren zeggen dat de schade die nu wordt aangericht, ook nog in 2006 voelbaar zal zijn.

Volgens experts van de Universiteit van Lissabon is het de voorbije 100 jaar ‘s winters nooit droger geweest in Portugal. Vooral december en januari waren uitzonderlijk droog. Als het spoedig en aanhoudend begint te regenen, blijft de schade voor veel landbouwgewassen nog binnen de perken. Maar stortregens die niet lang aanhouden, zouden nog meer onheil kunnen brengen. (PD)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.