Portugal krijgt ecologische stad

Ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon komt een ecologische stad met een oppervlakte van ruim 4300 hectare. Portugal is een van de eerste landen waar het Wereld Natuur Fonds (WNF) ‘ecosteden’ wil gaan bouwen, compleet met winkelcentra, horecagelegenheden en hotels.

Tijdens het World Conservation Congress, dat nog tot en met woensdag wordt gehouden in Bangkok, presenteerde het WNF een blauwdruk van het project. De ecologische stad is onderdeel van One Planet Living, een duurzaamheidsproject van het WNF. Voor de stad die ten zuiden van Portugal zal verrijzen, worden 6.000 huizen, appartementen, winkels en hotels gebouwd. Het WNF schat dat het project ongeveer een miljard euro gaat kosten.

De afgelopen jaren werden wereldwijd allerlei initiatieven genomen op het gebied van milieuvriendelijk wonen. One Planet Living is echter uniek vanwege de grote schaal waarop het project plaatsvindt. We willen op zoveel mogelijk fronten milieuvriendelijk zijn, van het gebruik van bouwmaterialen tot energie, voedsel en transport, zegt Claude Martin, algemeen directeur van het WNF. Het project is daarmee holistischer dan de huizen met zonnepanelen die we kennen uit de jaren tachtig.

Om de uitstoot van kooldioxide te beperken, heeft de Portugese projectontwikkelaar Pelicano S.A. beloofd dat 25 procent van de afvalmaterialen gerecycled wordt. In de toekomstige stad worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van fotovoltage, zonne-energie, verhitting van biomassa en waterreservoirs voor luchtkoeling. De kwaliteit van leven zal niet worden opgeofferd aan het milieuvriendelijke karakter van de stad, aldus Martin.

Het WNF ontwikkelde de plannen samen met de Britse milieuconsultant BioRegional. Dat bedrijf ontwikkelde ook ‘BedZed’ in Zuid-Londen, een gemeenschap met huizen die voldoen aan de standaarden voor milieuvriendelijk wonen, inclusief het gebruik van duurzame energie.

Het is de bedoeling dat na Portugal ook in andere landen ecosteden worden gebouwd. Het WNF denkt aan Europese landen, maar ook aan Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De natuurbeschermingsorganisatie hoopt met One Planet Living een wereldwijde ‘woonrevolutie’ te ontketenen. Die is volgens het WNF hard nodig, gezien de uitkomsten van het vorige maand verschenen Living Planet Report 2004. Uit dat rapport blijkt dat de ‘ecologische voetafdruk’ van de mens op dit moment 20 procent groter is dan de biologische draagkracht van de aarde. Noord-Amerika en Europa belasten de planeet het meest.

Om zijn huidige levensstijl te handhaven, heeft gemiddelde Amerikaanse burger tien hectare van de aarde nodig, de gemiddelde Europeaan vijf en de gemiddelde Afrikaan één hectare. De gemiddelde voetafdruk van een wereldburger bedraagt 2,2 hectare, terwijl de aarde maar kan voorzien in 1,8 hectare. (JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift