Portugal staat voor ergste droogte in 300 jaar

Aprilse buien brengen bloemen in mei, zegt een Portugese weerspreuk. Portugal heeft ze dringend nodig. Als het de komende weken niet regent, maakt het land de ergste droogte in 300 jaar mee. De schade loopt in de miljarden.

Portugal is in de greep van een droogte. Als er niet gauw regen komt, dan maakt het land een droogte mee die eens in de 300 jaar voorkomt in het noorden en maar één keer in de 135 jaar in het zuiden. Zelfs als de neerslag de komen maanden weer normaal wordt, dan is de droogte de ergste in veertig jaar. Dat zegt het Nationaal Water Instituut (INAG) van Portugal in een nieuw rapport.

De droogte is in drievierde van Portugal ernstig tot extreem. Enkel het noorden van het land heeft te maken met een lichte droogte - daar viel in februari en maart nog wat regen.

Het verlies voor de landbouw wordt nu al op 2 miljard euro geschat. De Portugese Boerenbond vreest zelfs dat de uitblijvende regen dit jaar twee tot drie procent van het bruto binnenlands product kost.

De gevolgen van de droogte is voelbaar voor alle Portugezen. De prijs van groenten en fruit is gestegen en de elektriciteit is tien procent duurder geworden.

De waterkrachtcentrales kunnen niet meer op volle toeren draaien. Portugal wordt voor zijn stroom nu zeer snel afhankelijk van fossiele brandstoffen, zegt José Penedos, de directeur van het Nationaal Elektriciteitsnet. Tot februari waren kolen, olie en gas goed voor 56 procent van de stroom maar nu is dat aandeel gestegen tot 86,7 procent. De reservoirs in de waterkrachtcentrales staan momenteel op 38 procent van hun capaciteit. Dat is het laagste niveau in een halve eeuw.

Het dure fruit heeft niet enkel te maken met de geslonken oogst, zegt econoom Aníbal de Freitas. Bij mijn weten is er geen droogte in Brazilië, Chili, Argentinië, Marokko en Zuid-Afrika. Maar toch is ook de import duurder. De supermarkten en de distributeurs profiteren van de situatie om hun prijzen op te drijven.

De bosbouwsector houdt zijn hart vast. Normaal zijn bosbranden in het noorden alleen zomers fenomeen. Maar nu gaan pijnboom-, eucalyptus- en eikenbossen ook al in de winter en de lente in vlammen op, aangewakkerd door de hevige wind. De bosbranden betekenen een gevaar voor Portugals belangrijkste exportproduct: de kurk. Het land bevat 80 procent van de kurkeiken in de wereld.

De voorspellingen van het Nationaal Meteorologisch Instituut geven weinig hoop. De komende twee weken verwacht het NMI een open hemel, sterke winden en stijgende temperaturen, vooral in het centrum en het zuiden van het land. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.